Ukrajinski Zelenski prkosi dok se ruske snage, i pored neuspeha, grupišu u blizini Kijeva

Ukrajinski Zelenski prkosi dok se ruske snage, i pored neuspeha, grupišu u blizini Kijeva

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je u petak da je Ukrajina dostigla „stratešku prekretnicu“ u sukobu sa Rusijom, ali su ruske snage bombardovale gradove širom zemlje i izgleda da se pregrupisavaju za mogući napad na prestonicu Kijev.

Guverner Harkovske oblasti, na granici sa Rusijom, rekao je da je pogođena psihijatrijska bolnica, a gradonačelnik grada Harkova rekao je da je uništeno oko 50 škola.

U opkoljenom južnom gradu Mariupolju, gradsko veće je saopštilo da je najmanje 1.582 civila ubijeno kao rezultat ruskog granatiranja i 12-dnevne blokade koja je ostavila stotine hiljada zarobljenih bez hrane, vode, grejanja ili struje.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je crnomorska luka sada potpuno opkoljena i da su ukrajinski zvaničnici optužili Rusiju da namerno sprečava civile da izađu i da uđu humanitarni konvoji.

Novi pokušaj evakuacije civila duž humanitarnog koridora iz Mariupolja je izgleda propao, a potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je rekla da ih je rusko granatiranje sprečilo da odu.

„Situacija je kritična“, rekao je savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko.

Zapadne zemlje su u međuvremenu preduzele više koraka kako bi pokušale da primoraju ruskog predsednika Vladimira Putina da prekine svoj napad.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da će industrijalizovane zemlje G7 ukinuti ruski trgovinski status „najpovoljnije nacije“. Takođe je najavio američku zabranu uvoza ruskih morskih plodova, alkohola i dijamanata.

Lideri Evropske unije na sastanku u Francuskoj rekli su da su spremni da uvedu oštrije ekonomske sankcije Rusiji i da bi Ukrajini mogli dati više sredstava za oružje. Ali oni su odbili zahtev Ukrajine da se pridruži bloku.

Putin je na sastanku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom rekao da je bilo „određenih pozitivnih pomaka“ u razgovorima sa Kijevom, ali nije precizirao.

SPREMAJU

Sa ruskim napadom koji traje već treću nedelju, Zelenski, koji je okupio svoje ljude nizom obraćanja, rekao je da je Ukrajina „već dostigla stratešku prekretnicu“.

„Nemoguće je reći koliko dana još imamo (pred nama) da oslobodimo ukrajinsku zemlju. Ali možemo reći da ćemo to učiniti“, rekao je on. „Već idemo ka našem cilju, našoj pobedi.

Glavne ruske snage za napad zaustavljene su na putevima severno od Kijeva, pošto nisu uspele u, kako zapadni analitičari kažu, prvobitnom planu za munjevit napad.

Ali slike koje je objavila privatna američka satelitska firma Maksar prikazuju oklopne jedinice kako manevrišu u i kroz gradove blizu aerodroma na severozapadnoj periferiji Kijeva, mestu borbi otkako je Rusija tamo iskrcala padobrance u prvim satima rata.

Drugi elementi su se premeštali u blizini Lubjanke na severu, sa artiljerijskim haubicama na vatrenim položajima, rekao je Maksar.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da se čini da se Rusija sprema za nove ofanzivne aktivnosti u narednim danima koje će verovatno uključivati operacije protiv Kijeva.

Međutim, ruske kopnene snage su i dalje ostvarivale samo ograničen napredak, ometani logističkim problemima i ukrajinskim otporom, navodi se u svom obavještajnom ažuriranju.

Ukrajinski generalštab je rekao da se ruske snage pregrupisavaju nakon velikih gubitaka. Ukrajinske trupe su neke potisnule na „nepovoljni položaj“ u blizini beloruske granice u pozadinu glavne ruske kolone, navodi se u saopštenju.