Čile: 7 mrtvih u borbi za obuzdavanje divljih požara

Čile: 7 mrtvih u borbi za obuzdavanje divljih požara

SANTIJAGO – Najmanje sedam ljudi je poginulo u više od 150 šumskih požara širom Čilea koji su uništili kuće i hiljade hektara šume dok je ta južnoamerička zemlja usred talasa vrućine, preneo je Asošijeted pres.

Četiri smrtna slučaja dogodila su se u regionu Biobio, oko 560 kilometara južno od glavnog grada Santjaga. Četiri od smrtnih slučajeva dogodila su se u dva odvojena vozila.

„U jednom slučaju su izgoreli jer ih je zahvatio požar“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Karolina Toha. U drugom slučaju, rekla je ona, žrtve su poginule u sudaru, „verovatno pokušavajući da pobegnu iz vatre“.

Peta žrtva bio je vatrogasac kojeg je pregazilo vatrogasno vozilo dok je gasio požar u toj oblasti.

Kasnije popodne, helikopter koji je pomagao u borbi protiv plamena srušio se u regionu Araukanija, pri čemu su poginuli pilot, bolivijski državljanin, i mehaničar, koji je bio Čileanac.

Od petka u podne, širom Čilea gori 151 šumski požar, uključujući 65 koji su proglašeni pod kontrolom. Požari su zahvatili više od 14.000 hektara.

Većina šumskih požara je u Biobio i susednom Nubleu, gde je vlada proglasila stanje katastrofe koje omogućava veću koordinaciju sa vojskom i suspenziju određenih ustavnih prava.

Toplotni talas koji pogađa Čile nastaviće se sa visokim temperaturama i jakim vetrovima koji bi požare mogli da izazovu.

Predsednik Gabrijel Borić prekinuo je u petak svoj odmor da bi otputovao u pogođena područja i rekao da postoje „dokazi“ da su neki od požara izazvani neovlašćenim paljenjem.

„Pune snage države biće angažovane da, pre svega, suzbiju požare i da isprate sve nastradale“, rekao je Borić.

Ostalo je nejasno koliko je kuća i drugih objekata spaljeno.

„Porodice prolaze veoma teško“, rekla je za lokalni radio Ivon Rivas, gradonačelnica Tomea u Biobio. „To je pakao kroz šta oni žive, vatra nam je pobegla.“

Šumski požari izazvali su suspenziju dugo očekivane objave forenzičkih stručnjaka od kojih se očekivalo da navedu uzrok smrti čileanskog pesnika Pabla Nerude, dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Stručnjaci su trebali da iznesu svoje mišljenje o tome da li je Neruda umro od komplikacija od raka prostate ili je bio otrovan, potencijalno rešivši jednu od velikih misterija Čilea nakon državnog udara.

Doktor zadužen za dostavu nalaza izveštaja nije mogao da se poveže na internet jer se nalazi u regionu pogođenom šumskim požarima, rekao je portparol pravosuđa zemlje.