Turska ublažila mere, ali policijski čas ostaje na snazi

Turska ublažila mere, ali policijski čas ostaje na snazi

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova ukinulo je u nedelju potpunu blokadu u zemlji, ali je zadržalo policijski čas radnim danima i vikendom.

Ministarstvo je popuštanje mera, koje će se primenjivati od ponedeljka i biće na snazi do 1. juna, nazvalo „postepenom normalizacijom“.

Otvaraju se tržni centri, restorani za dostavu hrane i predškolske ustanove, dok će đaci i dalje pohađati nastavu onlajn, a ostaće zatvoreni kafići i teretane.

Policijski čas i dalje je na snazi od 21 uveče do pet ujutru radnim danima i celog dana tokom vikenda. On ne važi za strane turiste i radnike sa posebnim dozvolama. U to vreme, građanima je jedino dozvoljen odlazak na pijacu ili u prehrambene prodavnice.

Nevakcinisani građani stariji od 65 godina mogu da napuste svoje domove samo između 10 i 14 sati radnim danima.

Uprkos policijskom času, stotine fudbalskih navijača izašlo je u subotu uveče na ulice Istanbula da proslavi pobedu Bešiktaša u Super ligi.

Nove infekcije i smrtni slučajevi od kovida-19 naglo su porasli nakon što je Turska u martu ukinula većinu ograničenja, što je navelo vladu da uvede potpunu blokadu krajem aprila. To je bila najstroža mera koju je vlada preduzela od početka pandemije, posle rekordnih novih više od 60.000 zaraženih u jednom danu.

Ministarstvo zdravlja je u subotu objavilo novih 11.472 slučajeva infekcije i ukupno 44.537 umrlih, dok medicinski stručnjaci kažu da su oba broja, kao u mnogim zemljama, premala zbog ograničenog testiranja i neregistrovanih slučajeva.

Turski predsednik rekao je da je cilj mera da se broj zaraženih na dnevnom nivou smanji ispod 5.000 kako turizam, vitalna turska industrijska grana drugo leto za redom ne bi bila uništena.