Turska otkazala posetu ministra odbrane kandidata za članstvo u NATO

Turska otkazala posetu ministra odbrane kandidata za članstvo u NATO

Ankara je otkazala planiranu posetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona, otkrio je u subotu njegov turski kolega Hulusi Akar. Taj potez dolazi nakon što su pripadnici kurdske zajednice održali antiturski protest u Stokholmu.

„U ovom trenutku, poseta švedskog ministra odbrane Jonsona Turskoj 27. januara nije postala ni važna, ni značajna. Zbog toga smo otkazali posetu”, rekao je Akar novinarima u subotu. Dodao je da njegova zemlja još uvek „procenjuje“ kako Švedska i Finska ispunjavaju svoje obaveze prema Turskoj usred svojih nastojanja za ulazak u NATO.

Očekujemo da Švedska i Finska urade svoj domaći zadatak“, naveo je ministar.

Džonson je na Tviteru napisao da su ministri „odlučili… da odlože planirani sastanak u Ankari za kasnije“.

Prošle nedelje, Ankara je pozvala švedskog ambasadora nakon što je lik predsednika Redžepa Tajipa Erdogana 12. januara okačen naglavačke na stub lampe u švedskoj prestonici. Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom osudio je taj čin kao „odvratan“.

Međutim, švedske vlasti su odbile poziv Ankare na istragu, rekavši da demonstranti nisu prekršili nijedan zakon. Ovaj potez izazvao je dodatno ogorčenje u Turskoj, koja kurdske političke i militantne grupe, kao što je Kurdistanska radnička partija (PKK), smatra terorističkim organizacijama.

Odnosi između Švedske i Turske dodatno su se pogoršali nakon što je policija nordijske zemlje dozvolila Rasmusu Paludanu, antiislamskom aktivisti i lideru manje ekstremno desničarske danske stranke Stram Kurs (tvrda linija), da spali kopiju Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu. Policija je saopštila da taj čin spada pod slobodu izražavanja. To je navelo turske vlasti da po drugi put pozovu švedskog izaslanika, javili su lokalni mediji u petak.

Levičarski švedski list Flaman pokrenuo je u utorak konkurs za najbolji satirični crtež Erdogana, sa nagradom od 10.000 kruna (971 dolara). List je optužio turskog predsednika da „pokušava da izvrši pritisak na Švedsku da deportuje Kurde i ograniči slobodu izražavanja“.

Nesporazum se odvija jer se Švedska i Finska nadaju da im Ankara neće blokirati put da postanu članice NATO-a. Prošle godine, Turska je dala zeleno svetlo za početak procesa pridruživanja u zamenu da dve nordijske zemlje adresiraju zahteve za izručenje ljudi za koje se sumnja da su povezani sa PKK i sličnim grupama.

Turska je od tada optužila Švedsku da nije ispunila svoje obaveze prema sporazumu sa NATO-om, pošto su sudovi te zemlje odbili neke ponude za ekstradiciju.