Turska obećava najavu o novim otkrićima nafte

Turska obećava najavu o novim otkrićima nafte

Ankara će uskoro dati veliku najavu o otkriću novih rezervi nafte, izjavio je u nedjelju turski ministar energetike Fatih Donmez, a prenosi Anadolu Agenci.

Ministar je rekao da su novi resursi identifikovani u blizini postojećeg naftnog polja u oblasti planine Gabar u jugoistočnoj Turskoj provinciji Sirnak, ali nije naveo detalje o veličini otkrića.

„Operacije na bušenju i proceni bušotine su pri kraju“, rekao je Donmez. „Prve procene podataka su pozitivne, ali čekamo konačne rezultate.

On je dodao da će to saopštenje dati turski predsednik Redžep Tajip Erdogan čim podaci budu dostupni.

Prema ministrovim rečima, nastavljaju se napori da se istraže turska domaća nalazišta i na moru i na kopnu.

U decembru je turski predsednik otkrio otkriće novog naftnog polja u provinciji Sirnak, sa oko 150 miliona barela rezervi i procenjenom vrednošću od 12 milijardi dolara.

Tada je Erdogan primetio da je državna kompanija Turkish Petroleum ubrzala svoje istraživačke i proizvodne aktivnosti tokom pandemije, sa 34 otkrića samo u 2021. godini, i još 71 milion barela dodatih rezervama zemlje.

Turska je značajno povećala svoje ambicije za naftu i gas tokom prošle godine. U januaru je zemlja zaključila dugoročni sporazum sa Bugarskom, omogućavajući balkanskoj zemlji da dobije pristup turskim terminalima za tečni prirodni gas (LNG).

U oktobru je ruski predsednik Vladimir Putin predložio ideju o stvaranju čvorišta za snabdevanje gasom u Turskoj, što je pozdravio njegov turski kolega. Projekat bi omogućio Rusiji da preusmeri tranzit sa oštećenih gasovoda Severni tok u region Crnog mora.

Prema Putinovim rečima, gasni čvor bi služio ne samo kao platforma za distribuciju, već bi se mogao koristiti i za određivanje cena gasa i izbegavanje politizacije energetskih resursa.