Trinidad angažuje strane stručnjake da pomognu u obuzdavanju izlivanja nafte i uklanjanju prevrnute barže

Trinidad angažuje strane stručnjake da pomognu u obuzdavanju izlivanja nafte i uklanjanju prevrnute barže

Vlada Trinidada i Tobaga saopštila je u utorak da je u partnerstvu sa međunarodnim stručnjacima na uklanjanju olupine barže koja se prevrnula u obližnjim vodama i izazvala veliko izlivanje nafte.

T&T Salvage, kompanija sa sedištem u Teksasu, i KT Environmental iz Minesote, radiće sa lokalnim zvaničnicima na čišćenju izlivanja vode i plaža u istočnoj karipskoj državi, prema njenom Ministarstvu energetike.

Izlivanje se dogodilo pre skoro dve nedelje, što je navelo vladu da proglasi vanredno stanje i primoralo da zatvori najmanje dve škole.

Očekuje se da ronioci pronađu i začepe curenje na prevrnutoj barži, dok posade koriste podvodni sistem za detekciju nafte, rekli su zvaničnici. Pored toga, vlada je angažovala vozilo na daljinsko upravljanje kako bi pomogla u tekućem radu.

Zvaničnici su rekli da se očekuje da će posade i oprema stići od utorka.

Preliminarna istraga je otkrila da je prevrnuta barža otišla iz Paname i bila odvučena u obližnju Gvajanu kada je počela da tone kod obale Tobaga.

Vlasti i dalje traže više detalja, uključujući lokaciju tegljača i njegovog vlasnika.

Trinidad’s Fishermen and Friends of the Seas, neprofitna organizacija, postavila je pitanje ko će platiti troškove čišćenja i nadoknaditi ribarima čiji je život i oprema pogođeni izlivanjem.