Edvard Snouden: Ne možete da spasite Navaljnog, ali Asanža još uvek možete

Edvard Snouden: Ne možete da spasite Navaljnog, ali Asanža još uvek možete

Američki uzbunjivač Edvard Snouden izneo je svoje mišljenje o situaciji ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom i osnivaču Vikiliksa, Džulijanu Asanžu. Snouden je istakao da, iako političari i novinari ne mogu spasiti Navaljnog, još uvek imaju priliku da pomognu Asanžu, čiji je izručenje Sjedinjenim Američkim Državama u toku.

Na društvenoj mreži Iks, Snouden je uputio apel političkim liderima i novinarima da ne zanemaruju situaciju Džulijana Asanža. On je naglasio da je Asanževa „žrtva“ država, ne pojedinac, te da je suočen s političkim optužbama. Snouden je istakao važnost principa u podršci novinarstvu i slobodi izražavanja, pozivajući političare i novinare da deluju kako bi sprečili izručenje Asanža.

Snouden, koji se nalazi u Rusiji od 2013. godine nakon što je izneo tajne informacije o američkim i britanskim programima nadzora, naglasio je da je Asanžev slučaj politički motivisan. Osnivač Vikiliksa trenutno se bori protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, a njegovi advokati tvrde da su mu prekršena ljudska prava. Sudska rasprava u Londonu pokrenuta je nakon Asanžove žalbe na odluku o izručenju.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra, kada će američki advokati izneti svoje argumente.