Tramp negirao da osniva partiju i pozvao na jedinstvo Republikanske stranke

Tramp negirao da osniva partiju i pozvao na jedinstvo Republikanske stranke

Doskorašnji američki predsednik Donald Tramp izjavio je u Orlandu da ne planira da osnuje partiju i pozvao na jedinstvo njegove Republikanske stranke.

Doskorašnji američki predsednik Donald Tramp izjavio je u Orlandu da ne planira da osnuje partiju i pozvao na jedinstvo njegove Republikanske stranke. Na godišnjoj konferenciji Republikanske stranke, sinoć održanoj u saveznoj državi Florida, Tramp je kao „lažne vesti“ okarakterisao navode da dogovara osnivanje treće velike američke stranke.

„Nastaviću da se borim zajedno sa vama. Ne osnivamo nove stranke. Imamo Republikansku stranku. Ona će biti jaka i ujedinjena kao nikada pre“, kazao je Tramp na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC). Tramp je na CPAC pokušao da učvrsti status nespornog lidera republikanaca uprkos porazu na izborima, jasno pokazujući da namerava da ostane dominantan politički faktor, navodi Asošiejted pres.

„Da li vam već nedostajem? Evo me pred vama danas kako bih objavio da je neverovatno putovanje koje smo zajedno započeli daleko od završenog“, rekao je Tramp po izlasku na binu. Nagovestio je da je spreman da se ponovo kandiduje za predsednika SAD na izborima 2024. godine i ponovio neistinite tvrdnje da je pokraden na izborima 3. novembra prošle godine.

U prvom javnom nastupu otkako je 20. januara napustio Belu kuću, Tramp je oštro kritikovao novog predsednika SAD, demokratu Džozefa Bajdena. „Džo Bajden je imao najkatastrofalniji prvi mesec (u Beloj kući), računajući sve predsednike u modernoj istoriji“, rekao je Tramp.

Taj potez Trampa je krajnje neuobičajen, pošto bivši američki predsednici po pravilu nikada javno ne kritikuju naslednika nedugo po njegovom ulasku u Belu kuću, navodi AP. CPAC je jedno od najvažnijih okupljanja američkih konzervativaca, a održana je u trenutku kada je neizvesno da li će se partija distancirati od Trampa ili ostati uz njega.

Podele unutar stanke postale su vidljivije sredinom februara, kada je sedam republikanskih senatora glasalo za opoziv Trampa, po optužbi da je podsticao na pobunu pristalice koje su 6. januara upale u Kongres SAD. Za opoziv Trampa glasalo je ideset republikanaca iz Predstavničkog doma,13. januara.

Iako je sinoć insistirao da je stranka jedinstvena, Tramp je pojedinačno kritikovao sve republikance u Kongresu SAD koji su glasali za njegov opoziv.