Tajvan uveren da može da potpiše trgovinski sporazum „visokih standarda“ sa SAD

Tajvan uveren da može da potpiše trgovinski sporazum „visokih standarda“ sa SAD

TAJPEJ – Tajvan je uveren da može da potpiše trgovinski sporazum „visokih standarda“ sa Sjedinjenim Državama u novom okviru, rekao je predsednik Cai Ing-ven grupi američkih poslanika u četvrtak, preneo je Rojters.

Vašington i Tajpej su u junu predstavili američko-tajvansku inicijativu o trgovini 21. veka, nekoliko dana nakon što je Bajdenova administracija isključila ostrvo na koje polažu kinezi iz svog ekonomskog plana usmerenog na Aziju i osmišljenog da se suprotstavi rastućem uticaju Kine.

Cai je na sastanku u predsedničkoj kancelariji dvopartijskoj delegaciji američkog zakonodavca rekao da će Tajvan raditi sa Sjedinjenim Državama na stvaranju još bližih trgovinskih i ekonomskih veza.

„Već smo najavili da će uskoro početi pregovori u okviru američko-tajvanske inicijative o trgovini 21. veka. Uvereni smo da kroz ovu inicijativu možemo da potpišemo trgovinski sporazum visokog standarda i unapredimo bilateralni trgovinski razvoj“, rekla je ona.

Tajvan se dugo zalagao za širok sporazum o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama, njegovim najvažnijim međunarodnim sponzorom i stranim dobavljačem oružja, čak i u odsustvu formalnih diplomatskih veza.

Stefani Marfi, demokrata sa Floride koja sedi u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma, rekla je Caiju da podržava takav sporazum.

„Jedna od najvažnijih stvari koje Kongres trenutno može da uradi jeste da produbi ekonomske odnose sa Tajvanom, a posebno zalaganjem za visokokvalitetni sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i Tajvana“, rekla je ona.

Ova grupa je poslednja u nizu visokih zvaničnika iz Sjedinjenih Država koji su posetili Tajvan otkako je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi došla početkom prošlog meseca. Njena poseta je razbesnela Peking, koji je odgovorio pokretanjem ratnih igara u blizini ostrva.

Cai je zahvalio delegaciji što je prenela snažnu podršku Kongresa Tajvanu baš u vreme dok Kina izvodi svoje vežbe, koje su se smanjile, ali su nastavljene.

Tajvan neće odustati“, rekao je Cai. „Aktivno ćemo produbiti našu saradnju sa demokratskim partnerima kako bismo zajednički čuvali mir i stabilnost u regionu.