Boing u martu prestao da kupuje aluminijum od Rusije

Boing u martu prestao da kupuje aluminijum od Rusije

Boeing prestao je da kupuje aluminijum od Rusije u martu, saopštio je proizvođač aviona u utorak kasno, pošto je obustavio operacije u zemlji pogođenoj sankcijama, preneo je Rojters.

To je drugi važan metal koji je Boing ove godine prestao da nabavlja iz Rusije.

Kompanija je u martu saopštila da je obustavila kupovinu titanijuma iz Rusije, još jednog metala koji je cenjen u vazduhoplovstvu zbog svoje snage u odnosu na težinu i kompatibilnosti sa najnovijom generacijom putničkih aviona od ugljeničnih vlakana za velike udaljenosti.

Aluminijum je metal izbora za proizvođače aviona koji žele da naprave letelice sa ekonomičnom potrošnjom goriva, s obzirom da je lagan, jak i ne korodira lako.

„Mi nabavljamo aluminijum iz celog sveta, uključujući i SAD“, rekao je portparol Boinga u saopštenju poslatom e-poštom, ne navodeći dalje detalje.

Do obustave kupovine dolazi usred borbe Boeinga da poveća proizvodnju aviona 737 MAKS zbog nedostatka delova i radnika, jer radi na dostizanju cilja pozitivnog slobodnog novčanog toka za 2022.

Ruski Rusal je najveći svetski proizvođač aluminijuma van Kine. Ona snabdeva svet sa 6% svojih primarnih potreba za aluminijumom, koje analitičari procenjuju na oko 70 miliona tona ove godine.