Sudija poništava Bajdenove granice deportacije

Sudija poništava Bajdenove granice deportacije

Teksaški savezni sudija Dru Tipton u petak je ukinuo ograničenja za sprovođenje imigracije koja je usvojila administracija američkog predsednika Džoa Bajdena, tvrdeći da pokušaj da se ograniči radnje Agencije za imigraciju i carinu (ICE) predstavlja kršenje saveznog zakona o imigraciji.

Ograničenja administracije prevazilazila su puke smernice koje su ponuđene agentima ICE-a, napisao je sudija Tipton, umesto toga „obezbeđujući [obezbeđujući] novu osnovu na kojoj stranci mogu da izbegnu da budu podvrgnuti primeni zakona o imigraciji“, i stoga zahtevaju normalno obaveštenje i komentar period ponuđen u skladu sa Zakonom o upravnom postupku (APA).

Presuda je bila odgovor na tužbu koju su podnele države Teksas i Luizijana, koje su tužile Bajdenovu administraciju prošlog aprila zbog njenog navodnog odbijanja da sprovede zakon o imigraciji. U pitanju je bila promena politike koja je najavljena dva meseca pre toga, a koja je od ICE zahtevala da da prioritet hapšenju i deportaciji samo ilegalaca koji su nedavno osuđeni za teška krivična dela ili koji su bili poznati teroristi ili članovi bandi. To je efektivno sprečilo agenciju da deportuje 90% ilegalnih stranaca koje bi inače poslali kući.

Generalni tužilac Teksasa Ken Pakston optužio je kabinet predsednika da „demonstrira očigledno zanemarivanje bezbednosti Teksašana i Amerikanaca“, a tužba je tražila od sudije da presudi da nova ograničenja Bajdenove administracije na aktivnosti ICE predstavljaju kršenje i APA i savezne zakon o imigraciji.

Dok je sekretar Odeljenja za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas tvrdio da jednostavno boravak u SAD bez odobrenja „ne bi trebalo da bude samo osnova“ za deportaciju ili hapšenje, a advokati Bajdenove administracije branili su njenu politiku da se fokusira samo na takozvane „teške zločince“ kao razumnom upotrebom diskrecionog prava tužioca, sudija Tipton je tvrdio da je administracija po zakonu ograničena na izmenu zakona o imigraciji u okviru granica koje je odredio Kongres.

Pakston je tu presudu pozdravio kao „masovni poraz Bajdenove administracije“, optužujući predsednikov kabinet da pokušava „izbaciti zakon o imigraciji“. ”

Presuda neće zvanično biti sprovedena do sledećeg petka kako bi Bajdenova administracija imala vremena za žalbu. Portparol DHS-a rekao je za Fok Nevs da agencija „procenjuje sudski nalog i razmatra sledeće korake“ u vezi sa tim da li da ospori presudu.

Napori Bajdenove administracije da poveća propusnost južne granice SAD naišli su na snažan pravni otpor pograničnih država i određenih članova opozicione Republikanske partije. Pokušaj demokrata da okončaju Titulu 42, pravilo javnog zdravlja koje se koristilo pod Trampovom administracijom kako bi se sprečilo potencijalno zaražene migrantima Covid-19, blokirao je savezni sudija u Luizijani, dok je drugim graničnim pravilima iz Trampove ere takođe naloženo da se biti vraćen.

Od Bajdenove inauguracije u januaru 2021. do prošlog aprila, više od tri četvrtine miliona ilegalnih imigranata ušlo je u SAD, što je cifra toliko visoka da bi DHS-u trebalo 14,5 godina prema trenutnoj stopi deportacije da ih sve pošalje nazad u svoje zemlje. poreklo. Skoro 123.000 maloletnika bez pratnje takođe je uhvaćeno i preseljeno širom SAD tokom 2021. godine, a nijedna cifra ne uključuje stotine hiljada migranata koje carina i granična patrola ili ICE nikada nisu uhapsili.