Španija legalizovala eutanaziju, zakon stupa na snagu u junu

Španija legalizovala eutanaziju, zakon stupa na snagu u junu

Španski parlament odobrio je eutanaziju, čime će ta zemlja postati jedna od malobrojnih u svetu koje dopuštaju da pacijenti sa neizlečivom bolešću dobrovoljno izaberu smrt kako bi okončali patnju.

Zakon, koji je jedan od prioriteta vlade socijalističkog premijera Pedra Sančesa, stupa na snagu u junu, a usvojio ga je donji dom parlamenta velikom većinom od 202 poslanika od ukupno 350.

Prema španskom zakonu, eutanazija će biti moguća u dva slučaja – da lekar ili negovatelj prouzrokuje smrt pacijenta ili da pacijent sam uzme propisanu dozu proizvoda kako bi izvršio „samoubistvo uz medicinsku asistenciju“.

Zakon predviđa da svaka osoba koja ima ozbiljnu i neizlečivu bolest ili hronične bolove koji je dovode u situaciju nesposobnosti, može da podnose zahtev medicinskoj struci za eutanaziju u cilju da izbegne „nepodnošljivu patnju“.

Međutim, postoje strogi uslovi za primenu eutanazije. Osoba treba da bude „svesna i sposobna“ kad podnosi takav zahtev. Zahtev treba da bude u pisanom obliku „bez uticaja spolja“ i obnovljen 15 dana kasnije.

Lekar može da odbije zahtev ako proceni da kriterijumi nisu ispunjeni. Procenu lekara treba da potvrdi još jedan lekar, a potom i lekarska komisija.

Pored toga, lekar ili drugi zdravstveni radnik, može da podnese „prigovor savesti“ ili da odbije da učestvuju u postupku eutanazije.