Sistem Univerziteta Viskonsin zabranjuje korišćenje TikTok-a

Sistem Univerziteta Viskonsin zabranjuje korišćenje TikTok-a

MEDISON – Zvaničnici sistema Univerziteta Viskonsin rekli su u utorak da će zabraniti upotrebu TikToka na sistemskim uređajima, preneo je Asošijeted pres.

Portparol sistema Mark Pič rekao je agenciji Asošijeted pres o ovom potezu u izjavama putem e-pošte.

Skoro polovina država širom zemlje blokirala je popularnu aplikaciju za društvene mreže u vlasništvu kineske kompanije. Ranije ovog meseca, demokratski guverner Toni Evers zabranio je korišćenje TikToka na državnim telefonima i drugim uređajima Viskonsina, navodeći potencijalne rizike po privatnost, bezbednost i bezbednost.

Naredba se nije odnosila na UV sistem, koji zapošljava 40.000 nastavnika i osoblja, jer nije agencija izvršne vlasti. UV-Madison, vodeća škola sistema, ima više TikTok naloga, uključujući i jedan za ženski odbojkaški tim. Univerziteti često koriste TikTok naloge kao alat za regrutovanje za povezivanje sa srednjoškolcima.

TikTok je u vlasništvu BiteDance, kineske kompanije koja je svoje sedište preselila u Singapur 2020. Na meti su ga kritičari koji kažu da bi kineska vlada mogla da pristupi podacima korisnika, kao što su istorija pregledavanja i lokacija. Oružane snage SAD takođe su zabranile aplikaciju na vojnim uređajima.

TikTok koristi dve trećine američkih tinejdžera i postao je drugi najpopularniji domen na svetu. Ali u Vašingtonu već dugo postoji dvostranačka zabrinutost da bi Peking koristio zakonsku i regulatornu moć da prigrabi podatke američkih korisnika ili pokuša da progura prokineske narative ili dezinformacije.