Severna Koreja kaže da će udariti nuklearnim oružjem ako Jug napadne

Severna Koreja kaže da će udariti nuklearnim oružjem ako Jug napadne

Severna Koreja se protivi ratu, ali bi upotrebila nuklearno oružje ako Južna Koreja napadne, rekla je u utorak Kim Jo Džong, moćna sestra lidera Kim Džong Una, u upozorenju za koje analitičari kažu da je verovatno usmereno na budućeg konzervativnog predsednika Južne Koreje.

Kim Jo Džong, visoki zvaničnik u vladi i vladajućoj stranci, rekao je da je bila „veoma velika greška“ što je ministar odbrane Južne Koreje dao nedavne komentare o napadima na Sever, prenela je državna novinska agencija KCNA.

Južnokorejski ministar odbrane Suh Vuk rekao je u petak da vojska njegove zemlje ima niz projektila sa značajno poboljšanim dometom, preciznošću i snagom, sa „sposobnošću da precizno i brzo pogodi bilo koju metu u Severnoj Koreji“.

Obe Koreje su povećale vojnu snagu nakon što je Severna Koreja ove godine probno ispalila niz sve snažnijih projektila. Zvaničnici u Seulu i Vašingtonu takođe strahuju da se možda sprema da nastavi testiranje nuklearnog oružja po prvi put od 2017. godine usred zaustavljenih pregovora.

Kim i još jedan severnokorejski zvaničnik dali su ranije izjave u nedelju u kojima su osudili Suhove primedbe i upozorili da će Pjongjang uništiti glavne ciljeve u Seulu ako Jug preduzme bilo kakvu „opasnu vojnu akciju“ kao što je preventivni udar.

Kimove kritike su najverovatnije usmerene na novoizabranog predsednika Južne Koreje Ioon Suk-ieol-a, koji je pozvao na snažniju odbranu od pretnji Severne Koreje, rekla je Rejčel Minjung Li, analitičarka američkog projekta 38 North, koji prati Severnu Koreju.

„Joonov komentar o „preventivnom udaru“ dospeo je na naslovne strane pre nekoliko meseci, a Pjongjang koristi Suhove primedbe kako bi ukazao na dolazeću južnokorejsku administraciju“, rekla je ona. „Severna Koreja se do sada uzdržavala od kritikovanja Juna na bilo kom autoritativnom nivou, ali izgleda da sigurno postavlja temelje za to.

Izjave sugerišu da Pjongjang priprema severnokorejsku javnost za moguću promenu međukorejskih odnosa kada Jun preuzme dužnost u maju, dodao je Li.

Delegacija Junovog tima boravila je ove nedelje u Vašingtonu da se sastane sa američkim zvaničnicima, koji su ponovili svoju posvećenost odbrani Južne Koreje, navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta u utorak.

U izjavi od utorka, Kim je rekla da se Pjongjang protivi ratu, koji bi poluostrvo ostavio u ruševinama, i da ne vidi Južnu Koreju kao svog glavnog neprijatelja.

„Ali ako se Južna Koreja, iz bilo kog razloga – bez obzira da li je zaslepljena pogrešnom procenom ili ne – odluči za takvu vojnu akciju kao što je ‘preventivni udar’ koju promiče (Suh Vuk), situacija će se promeniti“, dodao je Kim. „U tom slučaju će i sama Južna Koreja postati meta.

Ako južnokorejska vojska naruši teritoriju Severne Koreje, suočiće se sa „nezamislivo strašnom katastrofom“ i nuklearne borbene snage Severa će neizbežno morati da izvrše svoju dužnost, rekla je ona, napominjući da Jug može da izbegne ovu sudbinu odbacivanjem bilo kakvog „fantastičnog sanjarenje“ o pokretanju preventivnog napada na nuklearno naoružanu državu.