Šefovi diplomatija Kine i SAD razgovarali o Avganistanu

Šefovi diplomatija Kine i SAD razgovarali o Avganistanu

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o razvoju situacije u Avganistanu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kako je prenela Kineska medijska grupa (CMG), Vang je rekao da SAD treba da igraju konstruktivnu ulogu u pomaganju Avganistanu da se stabilizuje, da spreče haos i obnove mir. Dodao je da je Kina spremna da komunicira i ima dijalog sa SAD o situaciji u Avganistanu, tako da u toj zemlji više ne dodje do novog rata ili humanitarne katastrofe.

Prema njegovim rečima, Kina i SAD su stalne članice Saveta bezbednosti UN i važni učesnici savremenog međunarodnog sistema.

Blinken je rekao da trenutna situacija u Avganistanu ulazi u kritičnu fazu. „Talibani treba da naprave čist prekid sa svim terorističkim snagama i vrate se u glavni tok avganistanske politike. SAD očekuju da će Kina igrati važnu ulogu u tome“, rekao je Blinken.

Šef američke diplomatije je dodao da je veoma važno da SAD i Kina održe komunikaciju o glavnim medjunarodnim i regionalnim pitanjima.

On se složio da je postizanje mirne koegzistencije SAD i Kine zajednički cilj i izrazio je nadu da će obe strane tražiti i razviti saradnju, dodala je CMG.