Šef FIFA pozvao na prekid vatre u Ukrajini

Šef FIFA pozvao na prekid vatre u Ukrajini

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino pozvao je vlade Rusije i Ukrajine da objave prekid vatre tokom Svetskog prvenstva u Kataru, što bi, kako kaže, mogla da posluži kao odskočna daska ka miru.

Govoreći na ručku zajedno sa svetskim liderima na samitu G20 na Baliju, Infantino je rekao da četvoronedeljni fudbalski festival koji treba da počne 20. novembra nudi platformu za smanjenje neprijateljstava između Moskve i Kijeva.

Rusija je, zajedno sa Belorusijom, sankcionisana od strane raznih sportskih federacija nakon početka vojne operacije, a FIFA je među organima koji su to učinili.

„Moja molba svima vama: da razmislite o privremenom prekidu vatre na mesec dana dok traje Svetsko prvenstvo, ili barem o implementaciji nekih humanitarnih koridora ili bilo čega što bi moglo da dovede do nastavka dijaloga kao prvog koraka ka miru “, rekao je Infantino.

„Vi ste svetski lideri, imate mogućnost da utičete na tok istorije. Fudbal i Svetsko prvenstvo nude vama i svetu jedinstvenu platformu jedinstva i mira širom sveta.

Rusija, koja je bila domaćin turnira 2018. godine, praktično je suspendovana sa ovogodišnjeg Svetskog prvenstva nakon što je objavljeno da zakazani mečevi kvalifikacija za plej-of u kojima će učestvovati tim Valerija Karpina neće biti ispunjeni nakon početka sukoba u Ukrajini.

Ukrajina je u međuvremenu izgubila od Velsa u plej-ofu kvalifikacija.

Od tada su se, međutim, intenzivirali pozivi da se sport i politička pitanja drže odvojeno, uključujući i predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha, koji je svetskim liderima na samitu G20 rekao da „takmičenje između sportista samo -nacionalne države nisu verodostojan simbol mira. ”

Infantino kaže da će Svetsko prvenstvo gledati milijardu gledalaca, a sa tim dolaze i prilike da se pronađu zajednički jezik.

„Možda sadašnje Svetsko prvenstvo, koje počinje za pet dana, može biti taj pozitivan okidač“, sugerisao je on.