Saudijska Arabija razmatra prodaju nafte u juanima

Saudijska Arabija razmatra prodaju nafte u juanima

Vrhunski proizvođač nafte distancira se od petrodolara.

Saudijska Arabija razmatra prodaju neke svoje nafte Kini u juanima, a ne u dolarima, rekli su u utorak za Volstrit džornal ljudi koji su upoznati sa tim, pozivajući se na „aktivne razgovore“ između Rijada i Pekinga. Takav potez bi mogao dodatno marginalizovati paradigmu petrodolara koja je kontrolisala globalni finansijski sistem više od pola veka, dovodeći status dolara kao međunarodne rezervne valute u opasnost.

Kina kupuje više od četvrtine nafte koju izvozi Saudijska Arabija, što znači da bi denominacija tih poslova u juanima značajno povećala međunarodni profil kineske valute. Trenutno se 80% globalne prodaje nafte obavlja u dolarima, pri čemu Saudijci trguju isključivo u američkoj valuti od 1974. godine – kada je Vašington ponudio Rijadu bezbednosne garancije u zamenu za njegovu lojalnost petrodolarskom sistemu.

Dok Kina i Saudijska Arabija već šest godina raspravljaju o cenama naftnih ugovora u juanima, ti razgovori su nedavno postali hitniji zbog saudijskog nezadovoljstva politikom američke vlade. Od rastućih napora Vašingtona da se distancira od rata predvođenog Saudijskom Arabijom u Jemenu, koji je već najsiromašniju naciju na Bliskom istoku gurnuo u drastičnu humanitarnu katastrofu, do osude prestolonaslednika Mohameda bin Salmana (MBS) zbog jezivog Ubistvo novinara Džamala Kašogija, Rijad je uznemiren zbog onoga što smatra da je dužnost SAD da ispuni svoje bezbednosne obaveze prema Kraljevini, izvestio je VSJ.

Američki predsednik Džo Bajden nije pomogao stvarima tako što je tokom svoje kampanje 2020. izjavio da bi MBS trebalo da se smatra „parijom“ zbog njegove navodne uloge u Kašogijevom ubistvu, optužba za koju je prestolonaslednik rekao da ne samo da krši njegova ljudska prava već povređuje njegova osećanja.

Povređena osećanja saudijskog princa nisu ništa čemu treba da se podsmevamo, pošto je MBS navodno odbio da prihvati Bajdenove pozive ranije ovog meseca dok je američki lider tražio jeftiniji izvor nafte i gasa dok su cene na pumpi skočile na skoro rekordno visoke u državi. usred sukoba u Ukrajini.

Zaista, istorija velikog animoziteta SAD prema mnogim državama koje najviše proizvode naftu – od Venecuele preko Irana do Rusije – ostavila im je malo prostora za manevrisanje dok cene roba i inflacija nastavljaju da rastu bez kraja. Bajden navodno planira put u Saudijsku Arabiju kasnije ovog proleća u nastojanju da popravi odnose, iako bi neki kod kuće mogli da dovedu u pitanje kritiku Vašingtona na račun ruskog stanja ljudskih prava dok je Rijad tokom vikenda odrubio glave rekordnom 81 zatvoreniku u jednom danu.

Potezi zapadne ekonomije da isključi Rusiju iz globalnog finansijskog sistema imaju zemlje poput Kine, već na nekoliko crnih lista sa sankcijama, tražeći da osiguraju da se ono što se dogodilo Rusiji ne može dogoditi njima. Ukoliko Saudijci počnu uspešno da prodaju svoju naftu Kini u dolarima, taj potez bi mogli da oponašaju drugi glavni kineski dobavljači goriva – Angola i Irak, kao i Rusija.

Pokušaj prodaje nafte u valutama koje nisu u dolarima nekada je bio loš znak za jednu naciju – Irak, Libija, Sirija i Iran su se udaljili od dolara, da bi ih američka vojska strogo kaznila za njihovu nezavisnost. Ali sa vojnim neuspehom Vašingtona u Avganistanu, kao i sa njegovim trenutnim domaćim problemima, druge nacije su možda zaključile da to više nije vrsta moći kakva je nekada izgledala.