SAD uvele sankcije obaveštajnim službama Irana

SAD uvele sankcije obaveštajnim službama Irana

Američko ministarstvo finansija u petak je objavilo sankcije iranskom Ministarstvu obaveštajnih poslova i bezbednosti i njegovom šefu Ismailu Hatibu zbog njihove umešanosti u sajber napad na informacione sisteme albanske vlade, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na saopštenje agencije.

Prema američkom ministarstvu finansija, iransko ministarstvo obaveštajnih poslova i bezbednosti, na čijem čelu je Ismail Hatib, vodi nekoliko mreža sajber kriminalnih grupa koje se bave špijunažom i iznudom „u cilju podrške iranskim političkim ciljevima“.

Navodi se da je iranska agencija od 2007. godine sprovodila „kriminalne sajber operacije protiv niza vladinih i privatnih organizacija širom sveta, kao i raznih sektora kritične infrastrukture“.

Sankcije predviđaju zamrzavanje imovine sankcionisanih lica i povezanih fizičkih i pravnih lica, kao i zabranu bilo kakvih trgovinskih i finansijskih transakcija.

Podsećanja radi, kao rezultat snažnog sajber napada na Albaniju koji se dogodio u julu, sajtovi parlamenta i kabineta premijera, kao i e-Albanija, vladin portal koji koriste svi Albanci, ali i strani stanovnicima i investitorima, usluge postale nedostupne

Kasnije se saznalo da su hakeri uspeli da ukradu bar deo premijerove prepiske.

Albanija je kasnije prekinula diplomatske odnose sa Iranom nakon što je premijer Edi Rama okrivio Islamsku Republiku za sajber napad i dao njenim diplomatama rok od 24 sata da zatvore ambasadu i napuste zemlju.