Rojters: SAD razmatraju sankcije protiv Kine kako bi sprečile invaziju na Tajvan – mediji

Rojters: SAD razmatraju sankcije protiv Kine kako bi sprečile invaziju na Tajvan – mediji

Sjedinjene Države razmatraju opcije za paket sankcija protiv Kine kako bi je odvratile od invazije na Tajvan, dok je Evropska unija pod diplomatskim pritiskom Tajpeja da učini isto, prenosi „Evropska istina“, o tome piše Rojters pozivajući se na izvore.

Kako navodi agencija, razgovori u Vašingtonu i odvojeno lobiranje Tajpeja za izaslanike EU su u ranoj fazi kao odgovor na strahove od kineske invazije, koji su se intenzivirali kako su eskalirali vojne tenzije u Tajvanskom moreuzu.

U oba slučaja, ideja je da se uvedu sankcije povrh mera koje su već preduzete na Zapadu za ograničavanje trgovine i ulaganja sa Kinom u osetljive tehnologije kao što su kompjuterski čipovi i telekomunikaciona oprema.

„Moguće uvođenje sankcija Kini je mnogo teži zadatak od sankcija Rusiji, s obzirom na bliske veze SAD i njihovih saveznika sa kineskom ekonomijom“, rekao je Nazak Nikahtar, bivši visoki zvaničnik američkog Ministarstva trgovine.

Pregovori o američkim sankcijama počeli su nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, ali su dobili novu hitnost nakon odgovora Kine na posetu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, rekla su dva izvora.

SAD su, uz podršku saveznika iz NATO-a, napravile sličan pristup Rusiji u januaru uz pretnju neodređenim sankcijama, ali to je malo sprečilo Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je razgovaralo sa SAD, Evropom i drugim istomišljenicima o nedavnim kineskim vojnim vežbama i „velikim izazovima“ koje Kina postavlja za Tajvan i region, ali nije moglo da precizira.

Podsetimo, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odobrila je prodaju naoružanja Tajvanu ukupne vrednosti 1,1 milijardu dolara u uslovima rastućih tenzija u regionu.