SAD rade na razjašnjavanju stava Turske o pristupanju Švedske i Finske NATO-u

SAD rade na razjašnjavanju stava Turske o pristupanju Švedske i Finske NATO-u

Sjedinjene Države rade na razjašnjavanju stava Turske o potencijalnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

Ovo je u petak izjavila pomoćnica državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, prenosi Rojters.

Obraćajući se novinarima, Karen Donfrid je rekla da će se o tom pitanju razgovarati na ministarskom sastanku NATO-a tokom vikenda u Berlinu, pošto će sastanku prisustvovati ministri inostranih poslova Turske, Švedske i Finske.

„Što se tiče komentara predsednika Erdogana, radimo na pojašnjenju stava Turske“, rekao je Donfrid.

Iako Turska zvanično podržava proširenje NATO-a od ulaska u Alijansu pre 70 godina, njeno protivljenje bi moglo da predstavlja problem za Švedsku i Finsku, jer je za prijem novih članica potrebna jednoglasna saglasnost svih saveznika.

Donfrid je bila oprezna u svojim komentarima i više puta je ponavljala da Bajdenova administracija prvo mora u potpunosti da razume stav Ankare po tom pitanju.

„Ne razumem šta Turska kaže da će se suprotstaviti“, rekla je ona.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u petak da njegova zemlja, članica NATO-a, ne može pozitivno da oceni planove Švedske i Finske za ulazak u Alijansu.

On je posebno nazvao skandinavske zemlje domom terorističkih organizacija.

Negativan stav turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana prema članstvu Švedske i Finske u NATO-u bio je iznenađenje za švedsku ministarku spoljnih poslova An Linde.

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Haavisto rekao je da je njegov turski kolega ranije pozitivno govorio o članstvu dve skandinavske zemlje u NATO.