SAD postavljaju teren za sporni razgovor Bajdena sa kineskim predsednikom Sijem

SAD postavljaju teren za sporni razgovor Bajdena sa kineskim predsednikom Sijem

Gruba američka retorika koja se odnosi na razgovor predsednika Džoa Bajdena sa kineskim predsednikom Si Đinpingom sugeriše da je malo verovatan sastanak umova o ruskoj brutalnosti u Ukrajini i odražava trenutne gorke tenzije između Vašingtona i Pekinga.

Bajden i Si bi trebalo da razgovaraju u petak u 9:00 po istočnom vremenu, a SAD su pripremile teren za oštro upozorenje da će kineske kompanije platiti ozbiljnu cenu ako vlada u Pekingu posluša molbe ruskog predsednika Vladimira Putina za vojnu i ekonomsku pomoć.

Poziv će otkriti da SAD prevazilaze jedan od svojih najdubljih spoljnopolitičkih strahova — rizikujući otvoreni sukob sa Kinom dok se istovremeno suočavaju sa Rusijom — u još jednoj izvanrednoj geopolitičkoj promeni koju je pokrenuo rat u Ukrajini.

To takođe stavlja Bajdena u čudnu poziciju da traži prećutnu saradnju nacije koja se smatra najmoćnijim američkim neprijateljem u usponu da suzbije svog istorijskog hladnoratovskog rivala iz druge polovine 20. veka.

S obzirom na to da je Kina poznata po nemilosrdnom traganju za sopstvenim interesima i da nema interesa da podupire svetski poredak predvođen Zapadom koji Putin nastoji da zakoči, izgleda fantastično da će Si izabrati ono što SAD vide kao pravu stranu istorije na Sukob u Ukrajini — barem dok njen sopstveni ekonomski interes ne diktira promenu kursa.

A odnosi SAD i Kine su toliko toksični da su mnogi analitičari predviđali novi hladni rat na Pacifiku između rivala, pre nego što je prvobitna verzija ponovo zapalila u Evropi sa Putinovom invazijom na Ukrajinu krajem prošlog meseca.

Teatralnost poziva koji će se pomno pratiti širom sveta ne može se odbaciti. Bajden samim time što je održao razgovor i unapred ga uveliko objavljivao, šalje signal Putinu da njegovo prijateljstvo „bez granica“ koje je iskovano sa Sijem u Pekingu neposredno pre invazije možda nije toliko značajno kao što se ruski lider nadao. Razgovor takođe podstiče utisak da Vašington vidi Kinu kao ključnu globalnu silu osim sebe – umesto Moskve.