SAD: Od 2014. Rusija je potrošila 300 miliona dolara da utiče na političare

SAD: Od 2014. Rusija je potrošila 300 miliona dolara da utiče na političare

Rusija je u tajnosti potrošila više od 300 miliona dolara od 2014. godine kako bi pokušala da utiče na političare i druge zvaničnike u više od dvadeset zemalja.

Ovo se navodi u podacima američkih obaveštajnih službi koje je dostavio američki Stejt department, piše Evropska istina.

Stejt department je preduzeo neobičan korak objavljivanjem diplomatske depeše koja je u ponedeljak poslata brojnim američkim ambasadama i konzulatima u inostranstvu, mnogima u Evropi, Africi i Južnoj Aziji.

Depeša, koja je bila označena kao „osetljiva“ i nije namenjena stranoj publici, ali nije bila poverljiva, sadržala je niz tačaka za razgovor o kojima su američke diplomate dobile instrukcije da razgovaraju sa vladama u vezi sa navodnim ruskim mešanjem.

Depeša ne navodi konkretne ruske mete, ali kaže da SAD daju poverljive informacije određenim zemljama o ovom pitanju.

Visoki zvaničnik administracije odbio je da kaže koliko je novca Rusija, kako se veruje, potrošila u Ukrajini.

Taj zvaničnik, koji je razgovarao sa novinarima pod uslovom anonimnosti u skladu sa pravilima administracije, odbacio je poređenja između aktivnosti Rusije i američkog finansiranja medija i političkih inicijativa širom sveta. Prema rečima jednog vladinog zvaničnika, Putin je potrošio ogromne sume na „manipulisanje demokratijama iznutra“.