SAD nude pogled na šanse da Kina napadne Tajvan

SAD nude pogled na šanse da Kina napadne Tajvan

Peking pomno prati rusku vojnu ofanzivu na Ukrajinu i njene posledice, rekao je šef Pacifičke flote američke mornarice.

Oprema u Ukrajini učinila je prozor za mogući kineski napad na Tajvan „veoma nepredvidivim“, upozorio je komandant Pacifičke flote američke mornarice, admiral Semjuel Paparo.

Tokom okruglog stola sa novinarima iz indo-pacifičkih zemalja u Vašingtonu u ponedeljak, Paparo je upitan da li misli da su sukob u Ukrajini i drakonske međunarodne sankcije koje su zbog toga udarile Rusiji na neki način uticale na planove Pekinga da vrati Tajvan pod svoju kontrolu.

„Kina nesumnjivo posmatra šta se dešava u Ukrajini, pravi beleške i uči iz toga… I poboljšaće svoje sposobnosti na osnovu onoga što nauče u ovom trenutku“, odgovorio je on.

Ali zbog svega ovoga, „prozor potencijalnog ujedinjenja silom [između kontinentalne Kine i Tajvana] je veoma, veoma nepredvidiv“, istakao je Paparo.

Admiral je u suštini umanjio prošlogodišnju procenu tadašnjeg šefa Indo-pacifičke komande Filipa Dejvidsona, koji je tvrdio da bi kineski napad na samoupravno ostrvo mogao da se dogodi „u narednih šest godina“. Dejvidsonova predviđanja bila su „zapravo zasnovana na govorima otvorenog koda“ kineskog rukovodstva, insistira Paparo.

Ali sada nije bilo vreme da „udahnemo, opustimo ili popustimo u sopstvenoj posvećenosti ’slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku‘“, rekao je on. „Mnogi složeni faktori“ bi ušli u igru ako bi Peking odlučio da upotrebi silu protiv Tajvana, pa je bilo važno da bude „stalna budnost“, dodao je admiral.

Republika Kina (ROC) je osnovana na Tajvanu nakon građanskog rata na kopnu 1949. Ostrvo je od tada bilo samoupravno, ali nikada nije zvanično proglasilo nezavisnost od Kine, pa ga Peking posmatra kao otcepljenu teritoriju pod svojom ‘ Politika jedne Kine.

Kineski predsednik Si Đinping ranije je upozorio da Kina neće oklevati da upotrebi silu protiv Tajvana ako ostrvo od 25 miliona ljudi na kraju pokuša da prekine veze sa Pekingom. Ali mirno rešenje je ipak bilo poželjnije, prema Siju i drugim kineskim zvaničnicima.

Međutim, vlasti u Tajpeju izražavaju želju da se bore za svoj suverenitet protiv Kine, koristeći najnoviji hardver koji je kupio od SAD.

Uprkos tome što su od 1979. priznali Peking kao jedinu legitimnu vlast u Kini, Amerikanci održavaju nezvanične veze sa Tajvanom i aktivno podržavaju nastojanje ostrva za nezavisnost.