SAD i Kina reaguju na indijsko lansiranje projektila u Pakistan

SAD i Kina reaguju na indijsko lansiranje projektila u Pakistan

Vašington ovaj incident vidi kao nesreću, dok Peking poziva na dijalog kako bi se izbegle buduće nezgode.

I Sjedinjene Države i Kina su se izjasnile nakon što je Indija prošle nedelje nenamerno ispalila projektil na teritoriju Pakistana, a Peking je sugerisao da dve strane istraže incident i povećaju „razmenu informacija“, dok je američki Stejt department jednostavno nazvao „nesrećom“.

Upitan o lansiranju projektila 9. marta – za koje je Nju Delhi okrivio „tehnički kvar” i nazvao „za duboko žaljenje” u zvaničnom izvinjenju – portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da Vašington prihvata indijski izveštaj o ovoj epizodi.

„Nemamo indikacija, kao što ste takođe čuli od naših indijskih partnera, da je ovaj incident bio nešto drugo osim nesrećnog slučaja“, rekao je Prajs novinarima na brifingu u ponedeljak, upućujući sva dodatna pitanja indijskoj vojsci.

Iako je Indija napomenula da je naredila istragu na „visokom nivou“ o pogrešnom lansiranju prošle nedelje, pakistansko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da nije zadovoljno „pojednostavljenim objašnjenjem“ koje je dao Nju Delhi, zahtevajući zajedničku istragu o tom pitanju. Islamabad je takođe pozvao indijskog izaslanika da pruži potpuni izveštaj o tome šta se dogodilo.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je na sličan način zamoljen da prokomentariše incident tokom dnevne konferencije za novinare u ponedeljak, rekavši da je ministarstvo videlo „relevantne informacije“ i sugerisalo da dve strane pronađu načine da izbegnu budući „nesporazum i pogrešnu procenu“.

„Pakistan i Indija su i važne zemlje u Južnoj Aziji, koje snose odgovornost za održavanje regionalne bezbednosti i stabilnosti“, nastavio je on, dodajući da bi Indija i Pakistan trebalo da „održe dijalog i komunikaciju što je pre moguće“, kao i da „pojačaju razmenu informacija , i odmah uspostaviti mehanizam za prijavljivanje kako se ovakvi incidenti više ne bi ponovili.

Indija i Pakistan su bili protivnici od 1947. godine, kada je Indija obezbedila svoju nezavisnost od Britanije i bila podeljena u zasebne države. Dve strane su učestvovale u više ratova i vojnih sukoba od tada, uključujući 1965., 1971., 1999. i nedavno 2019. godine.