SAD, EU, G7 oduzimaju Rusiji status favorizovane trgovine

SAD, EU, G7 oduzimaju Rusiji status favorizovane trgovine

Skoro 10 godina nakon što su Sjedinjene Države odobrile stalne normalizovane trgovinske odnose Rusiji kada se pridružila Svetskoj trgovinskoj organizaciji, predsednik Džo Bajden je rekao da on i G7 preduzimaju korake da ukinu taj status kao deo još jedne runde akcija kažnjavanja Rusije zbog ničega izazvane invazije na Ukrajinu.

Predsednik Džo Bajden najavljuje da će SAD preduzeti korake da ukinu trgovinski status „najpovlašćenije nacije“ Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

„Dok Putin nastavlja svoj nemilosrdni napad, Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri nastavljaju da rade u korak kako bi pojačali ekonomske pritiske na Putina i dodatno izolovali Rusiju na globalnoj sceni“, rekao je gospodin Bajden, koji je izneo svoje komentare sa Ruzveltova soba Bele kuće.

Bajden je rekao da se pridružuje drugim saveznicima, uključujući zemlje G7, Kanadu, Francusku, Nemačku, Italiju, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo, plus NATO i Evropsku uniju, u oduzimanju statusa najpovoljnije trgovine Rusiji.

U zajedničkom saopštenju objavljenom ubrzo nakon što je Bajden završio svoje komentare, šefovi vlada G7 su rekli da su „jedinstveni“ u svojoj „odlučnosti“ da Putina „i njegov režim pozovu na odgovornost“ za invaziju na Ukrajinu, koju su nazvali „ neopravdanog i ničim izazvanog rata koji je već izolovao Rusiju u svetu”.

Dodali su da bi ukidanje preferencijalnog trgovinskog tretmana Rusije uskratilo Putinovoj vladi „važne prednosti“ članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji sprečavanjem da ruski proizvodi dobiju povlašćeni tretman u ekonomijama G7, i rekli su da „široka koalicija“ članica STO takođe priprema izjavu da najave slične akcije.

Stalni normalizovani trgovinski odnosi (PNTR) – ranije poznat kao status najpovlašćenije nacije prema zakonu SAD do 1998. godine – se obično dodeljuje svim članicama Svetske trgovinske organizacije i daje državama pravo na određeni poželjniji tretman, kao što su smanjene carine na uvezenu robu.

Predsednik je rekao da bi ukidanje statusa PNTR Rusiji „otežalo poslovanje“ sa SAD, ali je naglasio da bi preduzimanje tog koraka u dogovoru sa G7, NATO-om i EU – zemljama koje čine „polovinu globalne ekonomije“ – biti „još jedan porazan udarac” ruskoj ekonomiji za koju je rekao da „već pati veoma teško” pod teretom sankcija uvedenih od početka invazije.