SAD dozvoljavaju „određene transakcije“ u LNR i DNR

SAD dozvoljavaju „određene transakcije“ u LNR i DNR

Ministarstvo finansija je dozvolilo nevladinim američkim akterima da obavljaju humanitarni rad u Donbasu.

Ministarstvo finansija SAD je ovlastilo nevladine organizacije (NVO) da sprovode humanitarni rad, uključujući „izgradnju demokratije“, u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) – koje je Moskva priznala kao nezavisne države prošlog meseca .

U saopštenju u kojem se u petak najavljuju nove sankcije protiv ruskih pojedinaca i preduzeća, Ministarstvo finansija je otkrilo da je njegova Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) izdala dozvolu „da odobrava određene transakcije“ u DNR i LNR.

Nevladinim organizacijama će sada biti dozvoljeno da se bave „aktivnostima koje se odnose na humanitarne projekte za zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba, izgradnju demokratije, obrazovanje, projekte nekomercijalnog razvoja i zaštitu životne sredine i prirodnih resursa“ u dve republike, koje SAD vide kao ukrajinsku teritoriju .

Ministarstvo finansija je objasnilo da je licenca „najnovija u nizu opštih licenci u vezi sa Ukrajinom koje ovlašćuju lica SAD da podržavaju određene humanitarne napore i druge aktivnosti u regionima DNR i LNR Ukrajine“.

Američkim građanima i entitetima takođe je dozvoljeno da se bave poslovima vezanim za izvoz poljoprivrednih i medicinskih proizvoda, odgovor na pandemiju Covid-19 i telekomunikacije.

U istom saopštenju u petak, Ministarstvo finansija SAD objavilo je sankcije protiv milijardera, ruskog biznismena Viktora Vekselberga, zvaničnika ruske banke VTB, poslanika i porodice već sankcionisanog sekretara za štampu Kremlja Dmitrija Peskova, uključujući njegovu suprugu i decu.

Ministarstvo finansija optužilo je Peskovu porodicu da živi „luksuznim načinom života koji nije u skladu sa platom državnog službenika Peskova“. Peskova supruga Tatjana Navka bila je slavna plesačica na ledu i olimpijska šampionka pre nego što se udala za Peskova 2015. i osvojila zlatnu medalju predstavljajući Rusiju 2006. godine.

Moskva je napala svog suseda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.