Ruska nafta pala je ispod granice cene koju je predložila EU

Ruska nafta pala je ispod granice cene koju je predložila EU

Vodeći ruski naftni brend Urals ponovo je pojeftinio, podsećajući na izazove sa kojima se suočavaju diplomate Evropske unije u pregovorima o nivou cena na kojem će ograničiti izvoz iz Moskve, piše Blumberg.

Cena nafte tipa Urals, ključne za Rusiju, pala je na 51,96 dolara za barel u luci Primorsk na Baltičkom moru. Cena u Novorosijsku na Crnom moru pala je za isti iznos i na isti nivo.

Krajem prošle nedelje diplomate EU su razgovarale o pitanju uvođenja ograničenja prodaje ruske nafte u rasponu od 65 do 70 dolara po barelu. Pregovori bi mogli biti nastavljeni u ponedeljak. Svakom kupcu koji plati više od utvrđenog limita neće biti dozvoljeno da koristi evropska plovila ili osiguranje evropskog industrijskog standarda.

Ali problem je u tome što neke zemlje EU, uključujući Poljsku, insistiraju na nižem nivou granice od 65-70 dolara kako bi kaznili Kremlj za rat u Ukrajini. S druge strane, Grčka, koja je najveća zemlja na svetu za prevoz nafte, više bi volela da postavi visoku granicu. Što je spot cena niža, to je veći pritisak da se snizi limit.

Diplomate treba da postignu konsenzus, a onda će Grupa sedam morati da odobri cifru oko koje se slažu.

Što je granica veća, to će Rusiji i njenim kupcima biti lakše da angažuju tankere sa standardnim osiguranjem.

Podsetićemo da Ukrajina smatra da je preporučljivo ograničiti cenu ruske nafte na nivo od 30-40 dolara po barelu.