Rusiji nedostaju čipovi za kartice platnog sistema Svet

Rusiji nedostaju čipovi za kartice platnog sistema Svet

Ruski platni sistem Svet (rus. Mir), posle zapadnih sankcija, ne može da pronađe čipove za svoje kartice i traži ih u Kini, gde je proizvodnja takođe smanjena zbog izbijanja korona virusa.

To prenosi Rojters pozivajući se na direktora kompanije.

Oleg Tišakov, član odbora Nacionalnog platnog sistema (NSPK), rekao je da se Rusija suočava sa nedostatkom mikročipova jer azijski proizvođači obustavljaju proizvodnju zbog pandemije koronavirusa, a evropski dobavljači prekinuli saradnju sa Moskvom nakon sankcija.

On kaže da je nekoliko kineskih dobavljača pristalo da radi sa Rusijom i da je proces sertifikacije u toku.

U martu su međunarodni platni sistemi Visa, Mastercard i American Ekpress najavili povlačenje iz Ruske Federacije zbog njene invazije na Ukrajinu. Istovremeno, kao rezultat zapadnih sankcija, Rusija više ne može da kupuje čipove od EU ili SAD.

Tako Rusi masovno otvaraju kartice ruskog nacionalnog sistema „Svet“, koji u kobrendiranju sa UnionPay-om izdaje kartice koje će Rusima i dalje omogućiti plaćanje na internetu. Međutim, sada nema dovoljno čipova za njihovo puštanje.

„Svet“ kartice prihvataju samo neke banke u određenim zemljama: Turska, Vijetnam, Jermenija, Uzbekistan, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan.