Rusija: SAD finansira biolaboratorije u Ukrajini

Rusija: SAD finansira biolaboratorije u Ukrajini

SAD su „pokrile“ Ukrajinu mrežom biolaboratorija povezanih sa Pentagonom, kaže rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinske vlasti hitno uništavaju patogene koji su proučavani u njihovim laboratorijama povezanim sa Ministarstvom odbrane SAD, tvrdi ruska vojska u ponedeljak, dodajući da takve aktivnosti nagoveštavaju vojne svrhe ovih studija.

U Ukrajini je osnovano čak 30 bioloških laboratorija koje aktivno sarađuju sa američkom vojskom, rekao je na brifingu u ponedeljak komandant ruskih snaga radiološke, hemijske i biološke odbrane general-potpukovnik Igor Kirilov.

Lista partnera ovih laboratorija uključuje Pentagonovu agenciju za smanjenje odbrambenih pretnji i Institut za istraživanje vojske Voltera Rida – najveći biomedicinski istraživački objekat kojim upravlja američka vojska; dodao je general.

Mnoge od ovih laboratorija bile su aktivne od državnog udara u Ukrajini 2014. i njihovo pojavljivanje u zemlji poklopilo se sa porastom zaraznih bolesti u regionu, uključujući nemačke boginje, difteriju i tuberkulozu, saopštila je ruska vojska.

Nakon što su ruske snage 24. februara pokrenule vojnu operaciju u Ukrajini, ove laboratorije su počele užurbano uništavati materijale na kojima su radili, uključujući visokopatogene bakterijske i virusne agense, rekao je Kirilov i dodao da je Moskva dobila dokumentaciju u vezi sa tim procesom. .

Analiza dokumenata pokazuje da su laboratorije radile sa opasnim infekcijama kao što su antraks i kuga. Asortiman i prevelika količina bioloških agenasa sugeriše da je rad u ovim laboratorijama bio deo nekih vojno-bioloških programa“, rekao je general i dodao da je samo jedna takva laboratorija u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine uništila isto toliko kao 320 kontejnera sa patogenima koji izazivaju kugu, močvarnu groznicu i maltešku groznicu između ostalog.

„Ako ove kolekcije dospeju u ruke ruskih stručnjaka, oni će vrlo verovatno dokazati da su Ukrajina i SAD prekršile Konvenciju o biološkom oružju“, rekao je Kirilov, dodajući da je „ovo jedini razlog koji može da objasni prenagljeno uništavanje” tih materijala.

General je takođe izrazio zabrinutost da je sav biološki materijal potreban za nastavak navodnog vojno-biološkog programa već prevezen u SAD.

Kijev je demantovao da razvija biološko oružje, a Vašington do sada nije komentarisao ruske vojne izjave.

Moskva već duže vreme podiže uzbunu zbog aktivnosti bioloških laboratorija koje finansiraju SAD u bivšim sovjetskim državama. Ranije je ukazano na Lugar istraživački centar – laboratoriju u Džordžiji koju finansiraju SAD – kao mesto gde se izvode neki opasni eksperimenti.

Pentagon je u to vreme odbacio takve optužbe kao „rusku kampanju dezinformisanja“.