Izbacivanje ruske nafte biće „katastrofalno” za globalna tržišta, upozorava Moskva

Izbacivanje ruske nafte biće „katastrofalno” za globalna tržišta, upozorava Moskva

Zabrana isporuke nafte će dovesti do rekordnih cena, smatra Rusija.

Uklanjanje ruske nafte sa tržišta učinilo bi da cene energenata skoče na više od 300 dolara po barelu nafte, rekao je u ponedeljak potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, dodajući da Rusija ne zavisi od Zapada i da može da „preusmeri” svoje snabdevanje negde drugde.

Evropski zvaničnici „još jednom pokušavaju da svu krivicu za svoje nedavne nedostatke energetske politike svale na Rusiju“, rekao je Novak novinarima, dodajući da „Rusija nema nikakve veze sa trenutnim povećanjem cena zbog nestabilnosti tržišta“.

Rusija je decenijama bila „pouzdan partner“ Evropi, rekao je Novak i dodao da Moskva snabdeva evropske nacije sa oko 40 odsto njihovih potreba za gasom. Zamenik premijera je dao svoje komentare nakon što su cene gasa u Evropi dostigle rekordne vrednosti od skoro 3.900 dolara za 1.000 kubnih metara, dok je cena sirove nafte tipa Brent premašila 130 dolara po barelu prvi put u deceniji.

Zamenik premijera je takođe kritikovao odluku Nemačke da zamrzne sertifikaciju projekta gasovoda Severni tok 2 i naveo da Moskva ima „puno pravo“ da prekine snabdevanje gasom gasovodom Severni tok 1, koji nije bio na meti zapadnih sankcija. Rusija nije toliko zavisna od Zapada i „zna gde da preusmeri“ svoje snabdevanje ako je potrebno. Ipak, Moskva neće preduzeti recipročne mere protiv Evrope u ovom slučaju, dodao je on.

Ranije u ponedeljak, nemački kancelar Olaf Šolc priznao je da njegova nacija neće moći uskoro da zameni ruske isporuke gasa i izrazio protivljenje bilo kakvim sankcijama usmerenim na rusku „esencijalnu” industriju nafte i gasa. Nakon njegovih izjava, cena gasa je smanjena na 2.700 dolara po kubnom metru.

Ruski energetski gigant Gasprom potvrdio je da će se pridržavati svojih obaveza prema ugovorima i poslovima sa stranim kupcima i takođe je rekao da i dalje koristi ukrajinski sistem za tranzit gasa „kao normalno“ uprkos sukobu između Moskve i Kijeva.