Održana vojna parada u Pjongjangu, predstavljeno „najmoćnije oružje na svetu“

Održana vojna parada u Pjongjangu, predstavljeno „najmoćnije oružje na svetu“

Severna Koreja održala je vojnu paradu u centru Pjongjanga, uz prisustvo lidera Kim DŽong Una, čime je proslavljen završetak kongresa vladajuće Radničke partije, javili su severnokorejski državni mediji.

Vojna parada je održana u četvrtak uveče na trgu Kim Il Sung, na kraju osmodnevnog kongresa vladajuće stranke, na kojem je Kim DŽong Un, koji je imenovan za generalnog sekretara , obećao da će povećati nuklearni arsenal zemlje.

Izvor iz vlade Južne Koreje potvrdio je za agenciju Jonhap da je parada održana.

Prethodno su državni mediji Severne Koreje javili da je Kim prisustvovao velikom performansu u čast nedavno završenog partijskog kongresa.

U izveštaju, međutim, nije pomenuta parada, čime se otvorio prostor za nagađanja da je u pitanju bila samo proba, a da će se parada održati narednih dana.

Stručnjaci ocenjuju i da je Severna Koreja tokom parade predstavila novi tip balističkih raketa lansiranih podmornicom (SLBM).

Prema fotografijama koje je objavila Severnokorejska novinska agencija Centralne Koreje, Sever je izbacio SLBM, koji je verovatno označio kao „Pukguksong-5“, zajedno sa raznim balističkim raketama na čvrsto gorivo i drugim oružjem.