Rojters: Rusija upozorava Sjedinjene Države: imamo moć da vas postavimo na vaše mesto

Rojters: Rusija upozorava Sjedinjene Države: imamo moć da vas postavimo na vaše mesto

Rusija je u četvrtak upozorila Sjedinjene Države da Moskva ima moć da na njeno mesto stavi najistaknutiju svetsku supersilu i optužila Zapad da podstiče divlju rusofobičnu zaveru da rasparča Rusiju.

Dmitrij Medvedev, koji je bio predsednik od 2008. do 2012, a sada je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije, rekao je da su Sjedinjene Države podstakle „odvratnu“ rusofobiju u pokušaju da primoraju Rusiju na kolena.

„To neće uspeti – Rusija ima moć da sve naše drske neprijatelje postavi na njihova mesta“, rekao je Medvedev.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, Sjedinjene Države i njeni evropski i azijski saveznici uveli su sankcije ruskim liderima, kompanijama i biznismenima, odsecajući Rusiju od većeg dela svetske ekonomije.

Predsednik Vladimir Putin kaže da je ono što on naziva specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini bilo neophodno jer su Sjedinjene Države koristile Ukrajinu da bi pretile Rusiji, a Rusija je morala da se brani od „genocida“ ljudi koji govore ruski od strane Ukrajine.

Ukrajina kaže da se bori za svoje postojanje i da su Putinove tvrdnje o genocidu besmislice. Zapad kaže da su tvrdnje da želi da rasparča Rusiju fikcija.

Rusija kaže da uprkos sankcijama može dobro da prođe bez onoga što smatra lažljivim i dekadentnim Zapadom na čelu sa Sjedinjenim Državama. Kaže da je sada završena njena nastojanja da uspostavi veze sa Zapadom nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. i da će razvijati veze sa drugim silama kao što je Kina.