Republikanski viši senator traži zonu zabrane letova iznad Ukrajine

Republikanski viši senator traži zonu zabrane letova iznad Ukrajine

Tokom posete ukrajinskim izbeglicama u Poljskoj, Rob Portman iz Ohaja pozvao je SAD i NATO da zatvore nebo nad Ukrajinom, suprotno zabrinutosti obaveštajne zajednice Vašingtona da bi takav potez rizikovao eskalaciju sukoba. „Ne razumem zašto to ne radimo“, rekao je.

Visoki republikanski senator je u nedelju pozvao SAD i NATO da „zatvore nebo“ nad Ukrajinom, nekoliko sati nakon što su ruske snage napale logističko čvorište i bazu za obuku stranih boraca udaljene 11 milja od poljske granice, ubivši 35.

„Poruka koja dolazi glasno i jasno je blizu neba“, rekao je Rob Portman, senator iz Ohaja u poseti Poljskoj. „Zato što je nebo tamo gde bombe dolaze, bilo da se radi o raketnim napadima ili napadima aviona ili artiljerijom.

Američka obaveštajna zajednica ocenila je da bi svaki pokušaj stvaranja zone zabrane letova rizikovao eskalaciju. SAD su takođe odbile poljsku ponudu da isporuče avione Ukrajini preko američke vazdušne baze u Nemačkoj.

Upitan da li bi snabdevanje Ukrajine MiG-ovima 29 ruske proizvodnje moglo da izazove treći svetski rat, Portman je rekao za Si-En-En Stanje unije da „ne zna zašto bi to bila istina”.

„Rusi su se žalili na sve“, rekao je on. „Vladimir Putin je rekao da su sankcije čin rata.

Rusija se, rekao je Portman, „žalila kada smo dali Stingers direktno od američke vlade, koja može da obori avion i uspela je u tome na nižim visinama. Dali smo [Ukrajini] helikoptere.

„… Ono što smo direktno čuli od Ukrajinaca je da jako žele [mlaznjake]. Oni žele mogućnost da imaju bolju kontrolu nad nebom kako bi im dali šansu za borbu. Tako da ne razumem zašto to ne radimo.“

Portman je pozdravio naznaku Džejka Salivana, Bajdenovog savetnika za nacionalnu bezbednost, da bi se mogli obezbediti protivvazdušni sistemi.

Salivan je ponovio protivljenje Džoa Bajdena prenosu „ofanzivnog“ oružja, naglašavajući posvećenost snabdevanju „odbrambenim“ oružjem, rekavši za CBS Face the Nation da SAD i saveznici „veruju u našu sposobnost da nastavimo da šaljemo značajne količine vojne pomoći, oružja i zaliha na front u Ukrajini.

„Do sada smo bili uspešni u tome i verujemo da imamo uspostavljen sistem koji će nam omogućiti da to i dalje činimo, bez obzira na ruske pretnje.

Rusija je tvrdila da je napad na bazu Javoriv bio protiv stranih boraca i oružja. Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je za ABC ove nedelje da u objektu nije bilo Amerikanaca.

Ali Kirbi je ponovio da će SAD i saveznici „nastaviti da teče i da se premeštaju i da repozicioniraju snage i kapacitete duž istočnog krila NATO-a kako bismo bili sigurni da možemo da odbranimo svaki pedalj teritorije NATO-a ako zatreba.

„Jasno smo stavili do znanja Rusiji da će teritoriju NATO-a braniti ne samo Sjedinjene Države, već i naši saveznici.

O pozivima da se isporuče mlaznjaci ili da se najavi zona zabranjenih letova, Kirbi je rekao: „Svi možemo razumeti vrstu eskalacijske mere koja bi se mogla shvatiti.

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman rekla je da je Rusija pokazala znake „spremnosti za prave, ozbiljne pregovore“, uprkos tome što su četiri seta pregovora propala.

Šerman je rekla za Foks njuz u nedelju da su SAD radile na tome da „izvedu ogroman pritisak na Vladimira Putina da pokuša da promeni svoju računicu, da okonča ovaj rat, da dobije primirje na prvom mestu, da dobije humanitarne koridore i da okonča ovu invaziju“ .

„Taj pritisak počinje da ima nekog efekta“, rekla je Šerman, iako je dodala: „Izgleda da Vladimir Putin namerava da uništi Ukrajinu“.

U subotu je Bela kuća odobrila dodatnih 200 miliona dolara vojne pomoći.

„Odlučni smo i Ukrajinci su odlučni da osiguramo da protivtenkovske, protivoklopne, protivvazdušne sposobnosti, municija i drugi oblici pomoći zaista stignu na front kako bi prigušili rusko napredovanje“, rekao je Salivan za En-Bi-Si. „Koordiniramo napore naših saveznika i partnera da uradimo istu stvar.

Prošle nedelje, Bajden je upozorio na „ozbiljnu cenu“ ako Rusija upotrebi hemijsko ili biološko oružje. Salivan je rekao da ruske tvrdnje o navodnim ukrajinskim laboratorijama za biološko oružje signaliziraju da bi se Moskva mogla spremati da to učini.

„Kada Rusija počne da optužuje druge zemlje da potencijalno nešto urade, dobro je reći da su možda na korak od toga da i same to urade“, rekao je on.

„Ovde smo da im uskratimo sposobnost da izvrše operaciju lažne zastave da bi za ovo okrivili Ukrajince ili nas, da im oduzmemo izgovor i da nateramo svet da shvati da ako se hemijsko oružje koristi u Ukrajini, Rusi će ih iskoristiti. A odgovor će, kako je rekao predsednik, biti oštar.

Salivan će se sledeće nedelje u Rimu sastati sa najvišim kineskim diplomatom Jangom Jiečijem. Salivan je rekao da će SAD odgovoriti na sve pokušaje da se zaobiđu sankcije Zapada Rusiji.
Pallbearers in Lavov
Ukrajina žali za svojim palim dok Zelenski kaže da je poginulo 1.300 vojnika

„Jasno smo stavili do znanja ne samo Pekingu, već i svakoj zemlji na svetu da ako misle da u suštini mogu da spasu Rusiju, mogu da daju Rusiji rešenje za sankcije koje smo mi uveli, trebalo bi da imaju nešto drugo jer obezbedićemo da ni Kina, ni bilo ko drugi, ne može da kompenzuje Rusiju za ove gubitke“, rekao je Salivan za En-Bi-Si.

On je odbio da iznese koje korake bi SAD mogle da preduzmu, rekavši: „To ćemo privatno saopštiti Kini, kao što smo već uradili i nastavićemo da radimo“.

Kasnije, kao odgovor na izveštaje da je Moskva tražila od Pekinga vojnu opremu, kineska ambasada u SAD je rekla da je glavni prioritet Kine da spreči da situacija u Ukrajini izmakne kontroli.

Ekonomske posledice rata u Ukrajini tek treba da se zabeleže u američkim anketama. Na CNN-u, Portman je postavio republikansku liniju napada, okrivljujući Bajdena što nije proširio domaće bušenje nafte. Bajden je uzvratio da američke naftne kompanije nisu iskoristile postojeće dozvole.

Anketa CBS-a pokazala je da je 77 odsto Amerikanaca širom političkog spektra spremno da plati više za gas kao rezultat sankcija za kažnjavanje Rusije. Prema anketi, 69% je reklo da bi ekonomski bol sada mogao biti mudra zaštita od većih problema kasnije.

Amerikanci uglavnom veruju da Rusija ima planove za invaziju na druge zemlje.