Rusija računa na pomoć Kine

Rusija računa na pomoć Kine

Rusija je rekla da računa na pomoć Kine da izdrži teške ekonomske sankcije koje su uvele zapadne zemlje zbog rata u Ukrajini, dok su Sjedinjene Države upozorile Peking da ne pruža taj spas.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je da su sankcije Moskvi lišile pristup 300 milijardi dolara od njenih 640 milijardi dolara zlatnih i deviznih rezervi, i dodao da je postojao pritisak na Peking da zatvori još.

„Deo naših zlatnih i deviznih rezervi imamo u kineskoj valuti, u juanima. I vidimo kakav pritisak vrše zapadne zemlje na Kinu da bi ograničile međusobnu trgovinu sa Kinom. Naravno, postoji pritisak da se ograniči pristup tim rezervama“, rekao je on u nedelju.

„Ali mislim da će nam naše partnerstvo sa Kinom i dalje omogućiti da održimo saradnju koju smo ostvarili, i ne samo da je održimo, već i povećamo u okruženju gde se zapadna tržišta zatvaraju.

Zapadne zemlje su uvele sankcije bez presedana ruskom korporativnom i finansijskom sistemu otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara u, kako se naziva, specijalnom vojnom operacijom.

Siluanovljevi komentari u TV intervjuu označili su najjasniju izjavu Moskve da će tražiti pomoć od Kine da ublaži efekat.

Ali američka NSA Džejk Salivan rekao je da je Vašington upozorio Kinu da to ne daje.

„Direktno, privatno, saopštavamo Pekingu da će apsolutno postojati posledice za sankcije velikih razmera, napore za izbegavanje ili podršku Rusiji da ih popuni“, rekao je Salivan za Si-En-En.

„Nećemo dozvoliti da se to nastavi i dozvoli da postoji spas za Rusiju od ovih ekonomskih sankcija iz bilo koje zemlje, bilo gde u svetu“, dodao je Saliven, koji bi se u ponedeljak u Rimu trebao sastati sa najvišim kineskim diplomatom Jangom Jiečijem.

Kina je bila jedna od retkih zemalja koja je izbegla da kritikuje Ruse zbog njihove invazije na Ukrajinu. Kineski Si Đinping ugostio je ruskog predsednika Vladimira Putina na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu samo nekoliko nedelja pre nego što je Rusija započela invaziju 24. februara.

Tokom Putinove posete Kini prošlog meseca, dvojica lidera su objavila izjavu od 5.000 reči u kojoj su izjavili da „nema granica“ u prijateljstvu između dve zemlje.

Kineski zvaničnici su takođe rekli da Vašington ne bi trebalo da ima mogućnost da se žali na postupke Rusije jer su SAD izvršile invaziju na Irak pod lažnim izgovorom. SAD su tvrdile da imaju dokaze da je Sadam Husein gomilao oružje za masovno uništenje, iako ono nikada nije pronađeno.

Kina je najveće izvozno tržište Rusije posle Evropske unije. Ruski izvoz u Kinu vredeo je 79,3 milijarde dolara 2021. godine, a nafta i gas su činili 56 odsto toga, prema kineskoj carinskoj agenciji.