Rat u Ukrajini mogao bi da pogorša pandemiju Covid-19, kaže SZO

Rat u Ukrajini mogao bi da pogorša pandemiju Covid-19, kaže SZO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je u nedelju da je zabrinuta da bi rat u Ukrajini mogao da pogorša pandemiju Covid-19 i da pokušava da učini više da ograniči širenje zaraznih bolesti.
Broj slučajeva u regionu je manji u odnosu na prethodnu nedelju, ali postoji značajan rizik da će biti teže bolesti i smrti zbog niske stope vakcinacije u Ukrajini, kao i među više od dva miliona koji su pobegli iz zemlje u okolna područja, regioni sa niskom stopom vakcinacije. Stopa vakcinacije protiv Covid-19 u Ukrajini je oko 34%, dok je u susednoj Moldaviji oko 29%, prema Our Vorld In Data.

Bilo je ukupno 791.021 novih slučajeva Covid-19 i 8.012 novih smrtnih slučajeva u Ukrajini i okolnim zemljama između 3. i 9. marta, navodi se u izveštaju SZO o situaciji objavljenom u nedelju.

„Nažalost, ovaj virus će iskoristiti prilike da nastavi da se širi“, rekla je Marija Van Kerkhove, tehnički vođa SZO za Covid-19, tokom brifinga u sredu. „Mi kao organizacija shvatamo da su zemlje u veoma različitim situacijama; suočavaju se sa različitim izazovima. Mnogo je kretanja i izbeglica povezanih sa ovom krizom.“

Takođe u sredu, dr Majk Rajan, izvršni direktor programa SZO za vanredne zdravstvene situacije, rekao je da će porast Covid-19 u Ukrajini „bez sumnje“. Predviđeno povećanje pripisao je nedostatku testiranja, obustavljenim vakcinacijama i stresnoj, ratom umornoj populaciji sa već niskim stopama vakcinacije.

Rajan je dodao da svet treba da izbegava stereotipe o izbeglicama i bolestima.
„Budimo veoma oprezni sa našom retorikom, jer se ovo uvek pojavi“, rekao je, „da će ljudi koji beže od užasa rata na neki način doneti stvari sa sobom. da se pozabave time, a ukrajinske izbeglice neće menjati brojčanik na tome“.

U nedeljnom izveštaju se navodi da je SZO kupila lekove za Covid-19 i preporučuje kampanje vakcinacije i pojačan nadzor za Covid-19 i druge zarazne bolesti.

Mađarska obezbeđuje ukrajinskim izbeglicama besplatne vakcine protiv Covid-19, a SZO je takođe ponudila laboratorijsku podršku koja uključuje testiranje na Covid-19.
Rumunsko ministarstvo zdravlja poslalo je medicinske timove da testiraju i daju vakcine protiv Covid-19 Ukrajincima koji su pobegli iz svoje zemlje.
Lečenje Covid-19 u Slovačkoj je besplatno. Vakcinacije protiv Covid-19 su takođe besplatne u Moldaviji za Ukrajince, sa svojim ministarstvom za zdravstveno testiranje i praćenje Covid-19, između ostalih bolesti.

U zajedničkoj izjavi sa UNICEF-om i UNFPA, SZO je pozvala na prekid napada na ukrajinski zdravstveni sistem. U nedelju je bio 31 verifikovan napad na zdravstvene ustanove, uz više sumnjivih napada.

Prijavite se ovde da biste dobili rezultate sa dr Sanjajem Guptom svakog utorka iz tima CNN Health.
„Humanitarni partneri i zdravstveni radnici moraju biti u mogućnosti da bezbedno održavaju i jačaju pružanje osnovnih zdravstvenih usluga, uključujući imunizaciju protiv Covid-19 i dečije paralize, i snabdevanje lekovima koji spašavaju živote za civile širom Ukrajine, kao i za izbeglice koje prelaze u susedne zemlje. “, navodi se u saopštenju SZO. „Zdravstvene usluge treba da budu sistematski dostupne na graničnim prelazima, uključujući brzu negu i upućivanje dece i trudnica.