Raste broj zaraženih među mladima u Italiji

Raste broj zaraženih među mladima u Italiji

Italijanski zdravstveni institut koji svakog petka predaje zvaničan izveštaj o toku zaraze italijanskoj vladi, po kome se zemlja deli na zone po tri boje – crvenoj, narandžastoj i žutoj, objavila je da je od kraja januara porastao broj zaraženih kovidom među mladima.

To je naime prvi put nakon početka epidemije da je broj mladih koji su zaraženi virusom nadmašio ostatak populacije. Ovaj podatak potvrđuje da raste broj zaraženih u školama naročito kada su u pitanju varijante virusa te je, u najugroženijim zonama, ponovo predložen prelazak na onlajn učenje.

Po prvi put nakon početka pandemije broj mladih ispod 20 godina koji su se zarazili virusom nadmašio je broj odraslih.

„Fokus na godišta u razvoju“ je ime izveštaja koji je Italijanski zdravstveni Institut podneo Naučno tehničkom komitetu u petak.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca izjavio je da će naredne sedmice biti teške za zdravstveni sistem jer je epidemija i dalje u punom jeku te je Italija još uvek daleko od toga da može da se kaže da će se zemlja vratiti normalnom životu u kome će sve ponovo biti otvoreno.

Što se mladih tiče, najteže su pogođeni oni između 14 i 19 godina, 200 slučajeva na 100.000 stanovnika dok je broj među onima koji imaju između tri i pet godina dosta manji, 120, a onih između 0 i tri godine oko 100.

Stručnjaci podvlače da je težih slučajeva ipak vrlo malo te da 60 odsto mladih ima vrlo slabe simptome ili je bez ikakvih simptoma.

Sa druge strane, još uvek je u teškom stanju devojčica od 11 godina koja se nalazi na odeljenju intenzivne nege u bolnici Sant Orsola u Bolonji koja nema nikakve hronične bolesti i koja je stigla u bolnicu zbog komplikacija izazvanih kovidom 19.

Devojčica, čiji su roditelji takođe pozitivni na virus ali su na kućnom lečenju, je na respiratoru.

Ona je najmlađi pacijent zaražen koronavirusom od početka epidemije koja je u ovako teškom stanju i ono što zabrinjava jeste da nema nijednu drugu patologiju čije bi prisustvo eventualno moglo da predvidi pogoršanje njenog stanja.