Rasizam u Bakingemskoj palati

Rasizam u Bakingemskoj palati

Britanski princ Hari i njegova supruga Megan, vojvotkinja od Saseksa, opisali su u dvosatnom intervjuu Opri Vinfri bolne razgovore u Bakingemskoj palati o boji kože svog sina, gubitku kraljevskog obezbeđenja i intenzivnom pritisku koji je naveo Megan da, u jednom trenutku, pomisli na samoubistvo!

Bakingemska palata nije zvanično reagovala na intervju koji je u nedelju uveče emitovan na američkoj CBS mreži, a u ponedeljak uveče će imati priliku da ga pogleda i britanska publika.

Hari je rekao da se osećao zarobljenim dok je vodio kraljevski život, kao i da je bio iznenađen kada je prošle godine saznao da mu je porodica ukinula finansijska sredstva, kao i obezbeđenje.

Megan, koja je mešovite rase, izjavila je da je u vreme dok je bila trudna i čekala sina Arčija, u palati „bila izražena zabrinutost i da su vođeni razgovori o tome koliko će tamna biti njegova koža kada se rodi“.

Hari je priznao da trenutno nema blizak odnos s bratom Vilijamom, koji je naslednik britanskog prestola posle svog oca, princa Čarlsa, a da jedno vreme nije razgovarao ni s ocem.

Opra Vinfri je za CBS njuz objasnila da joj je princ Hari razjasnio da ni u jednom trenutku britanska kraljica Elizabeta ili njen suprug, princ Filip, nisu bili ti koji su dovodili u pitanje boju kože Arčija, ali nije želeo da joj, ni kada su se kamere ugasile,otkrije ko je to bio.

Megan je rekla i da je imala suicidne misli i da je tražila pomoć odeljenja za ljudske resurse u palati, ali joj je rečeno da ništa ne mogu da učine za nju.