Putin proglasio 10 prazničnih dana zbog borbe protiv koronavirusa

Putin proglasio 10 prazničnih dana zbog borbe protiv koronavirusa

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je danas da će proglasiti deset prazničnih dana u maju u cilju suzbijanja širenja pandemije koronavirusa, pošto broj novozaraženih sporo opada prema zvaničnim podacima.

„Ako smatrate da je potrebno, danas ću potpisati ukaz o prazničnim danima“, rekao je Putin na sastanku prenošenom na televiziji kao odgovor na zahtev šefice ruske zdravstvene agencije koja je ocenila da će to omogućiti da se stabilizuje pandemija.

Time će biti proglašeni za praznik svi radni dani od 1. do 10 maja.

Prema direktorki ruske zdravstvene agencije Rospotrebnadzor Ani Popovoj iako broj zaraženih u Rusiji pada, to je sporije poslednjih nedelja.

„Praktično stagniramo u nekim regionima, i postoji tendencija koja ukazuje da bi situacija mogla da postane komplikovanija“, rekla je ona.

Ona je rekla da će 10 prazničnih dana doprineti da se ograniče kretanja u javnom saobraćaju i smanji cirkulacija virusa.

Putin je u sredu rekao da očekuje da će se u zemlji dostići kolektivni imunitet od kovida-19 na jesen, i pozdravio na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare naučni prodor Rusije sa razvojem tri vakcine, uključujući vakcine Sputnjik V.

Vakcinacija ruskog stanovništva međutim ne ide tako brzo zbog podozrenja ljudi.

Gradonačelnik Moskve Sergej Šobjanin izrazio je početkom nedelje zabrinutost zbog pogoršanja epidemiološke situacije u glavnom gradu i rekao da želi da podstakne vakcinaciju starijih ljudi da bi se sprečilo uvođenje mera izolacije kao u Evropi.

Moskva je zabeležila oko 2.000 novozaraženih dnevno poslednjih dana a cela Rusija između 8.000 i 9.000 novozaraženih svaki dan u toku aprila. Ukupno je od početka pandemije zabeleženo 4,7 miliona zaraženih.