Putin imenovao novog vojnog komandanta

Putin imenovao novog vojnog komandanta

Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je novog generala koji će upravljati ratom u Ukrajini dok njegova vojska menja planove nakon neuspeha da zauzme Kijev, saopštili su američki i evropski zvaničnici.

Zvaničnici su rekli za CNN da je general Aleksandar Dvornikov, komandant ruskog Južnog vojnog okruga, imenovan za komandanta ruske vojne kampanje u Ukrajini.

„To govori o priznanju Rusije da ide izuzetno loše i da moraju da urade nešto drugačije“, rekao je evropski zvaničnik.

Novi komandant pozorišta sa velikim borbenim iskustvom mogao bi da unese nivo koordinacije u napad koji se sada očekuje da se fokusira na region Donbasa, umesto na više frontova.

Dvornikov, 60, bio je prvi komandant ruskih vojnih operacija u Siriji, nakon što je Putin poslao trupe tamo u septembru 2015. da podrže vladu sirijskog predsednika Bašara el Asada. Tokom Dvornikove komande u Siriji od septembra 2015. do juna 2016, ruski avioni su podržavali Asadov režim i njegove saveznike dok su opsadili istočni Alep koji su držali pobunjenici, bombardujući gusto naseljena naselja i uzrokujući velike civilne žrtve. Grad je pao u ruke snaga sirijske vlade u decembru 2016.

Ruske snage su koristile sličan grub pristup u delovima Ukrajine, udarajući na stambene zgrade u većim gradovima i rušeći veći deo ukrajinskog lučkog grada Mariupolja.

„Videćemo koliko će se to pokazati efikasnim“, rekao je evropski zvaničnik. „Ruska doktrina, ruska taktika ostaju uglavnom onakve kakve su bile od Avganistana. „Oni rade stvari na isti stari način“, dodao je zvaničnik.

Vojni analitičari i američki zvaničnici upoznati sa procenama obaveštajnih službi spekulišu da ruski generali imaju za cilj da Putinu predstave neki opipljiv napredak na bojnom polju uoči Dana pobede 9. maja, kada Rusija posmatra poraz nacističke Nemačke i tradicionalno obeležava tu priliku paradom u Moskvi. Crveni trg.

Evropski zvaničnik je to opisao kao „samonametnuti rok“, koji bi Ruse mogao navesti na dodatne greške.

Ali to bi takođe potencijalno moglo da navede ruske snage da počine još zločina, kao što se navodno dogodilo u kijevskom predgrađu Buča dok je bila pod ruskom okupacijom. „Smrad ovih ratnih zločina će visiti nad ovim ruskim oružanim snagama dugi niz godina“, rekao je zvaničnik.

Bivši ambasador Velike Britanije u Rusiji ser Roderik Lajn rekao je za Skaj njuz u subotu da je Moskva imenovala novog generala sa „prilično divljim iskustvom u Siriji kako bi pokušao da bar dobije teritoriju u Donjecku koju bi Putin mogao da predstavi kao pobedu“.

Dodeljivanje novog generalnog komandanta za ruski rat u Ukrajini može biti pokušaj da se stvori kohezivnija strategija. Si-En-En je ranije izvestio da Rusija nije imala komandanta za operacije u Ukrajini, što znači da su jedinice iz različitih ruskih vojnih okruga delovale bez koordinacije, a ponekad i u unakrsne svrhe, prema dvojici američkih zvaničnika odbrane.

SAD su ranije procenile da će Putin verovatno imenovati generala čije snage deluju na jugu Ukrajine, jer su tu Rusi zauzeli i držali više teritorije, za razliku od pokušaja Rusije da opkoli Kijev i gradove na severu Ukrajine, u nastojanju da nedavno završeno povlačenjem.

Ukrajinski generalštab saopštio je u petak da su ruske snage završile povlačenje iz severne ukrajinske oblasti Sumi, dok nastavljaju sa gomilanjem snaga na istoku zemlje.