Prorusi tvrde da su zarobili borce iz fabrike Azot, Ukrajina negira

Prorusi tvrde da su zarobili borce iz fabrike Azot, Ukrajina negira

Hemijska fabrika Azot u Severodonjecku, u koju su se sklonile stotine civila, i dalje je pod kontrolom Ukrajine, rekao je guverner tog regiona Sergej Hajdaj pošto su proruski izvori objavili da je u fabrici zarobljeno između 300 i 400 ukrajinskih boraca.

„Informacije o blokadi fabrike Azot su laž“, objavio je na Telegramu Hajdaj, guverner Luganska.

„Naše snage i dalje drže industrijsku zonu Severodonjecka i napadaju i uništavaju ruske vojne snage u gradu“, napisao je.

Ukrajina je objavila da je u nekoliko skloništa ispod fabrike Azot, utočište pronašlo oko 800 ljudi. Navodno je među njima oko 200 radnika fabrike i 600 stanovnika Severodonjecka.

Rodion Mirošnik, predstavnik samoproglašene Narodne Republike Lugansk u subotu je kazao da je u fabrici blokirano između 300 i 400 ukrajinskih boraca zajedno s civilima, kao i da su pokušali da pregovaraju o njihovoj evakuaciji u grad Lisičansk.

„Takvi su zahtevi neprihvatljivi i o njima se neće pregovarati“, rekao je Mirošnik, dodavši da su u toku pregovori o situaciji s civilima koji su se sklonili u fabrici.

Tokom dana su se pojavile informacije da se u fabrici Azot desila jaka eksplozija, a na društvenim mrežama se širio snimak pečurke dima koja se izdiže iznad postrojenja. Kako se ispostavilo, u pitanju je snimak iz 2014. godine kada se desila eksplozija u jednoj fabrici u Donjecku.