Pristalice Brittni Griner pozivaju Bajdena da sklopi dogovor da je oslobodi

Pristalice Brittni Griner pozivaju Bajdena da sklopi dogovor da je oslobodi

Desetine organizacija koje predstavljaju obojene ljude, žene i LGBTQ glasače su u sredu pozvali predsednika Bajdena da postigne dogovor o oslobađanju Britni Griner, V.N.B.A. zvezda koja je od februara u pritvoru u Rusiji.

U pismu upućenom gospodinu Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris, grupe su navele da gospođa Griner „nastavlja da trpi nehumano postupanje, lišena kontakta sa svojom porodicom“.

U pismu se navodi da su Sjedinjene Države „priznale da je Britni u suštini politički pion u klasifikovanju nje kao pogrešno pritvorenoj“. I dok su potpisnici naveli „duboku zahvalnost“ za napore administracije da oslobodi gospođu Griner, „sada vas pozivamo da sklopite dogovor da se Britni vrati kući u Ameriku odmah i bezbedno“.

Košarkašica Feniks Merkjurija privedena je u Rusiji 17. februara zbog optužbi da je u svom prtljagu imala ulje hašiša. U početku, tabor gospođe Griner je bio zabrinut da bi publicitet mogao pogoršati situaciju zbog tenzija između Rusije i Sjedinjenih Država, uključujući rat u Ukrajini.

Ali pristup grupe se promenio otkako je Stejt department 3. maja saopštio da je utvrdio da je gospođa Griner „pogrešno pritvorena“. To je značilo da bi Sjedinjene Države mogle uložiti veće napore da je vrate kući uprkos pravnoj tužbi protiv nje u Rusiji.

Poslednjih nedelja, igrači iz V.N.B.A.-a, koji rade sa ženom gospođe Griner, Šerel, i drugima, pokušali su da skrenu pažnju na njen slučaj.

Najnoviji napor, pismo grupa uključujući Nacionalnu organizaciju za žene, Kampanju za ljudska prava, Nacionalnu urbanu ligu i Nacionalnu akcionu mrežu, koordinirala je demokratska strateginja Karen Finnei. Grupe, koje predstavljaju koaliciju izbornih jedinica koje su pomogle da se izabere gospodin Bajden, govore usred rastuće frustracije zbog tempa napora da se gospođa Griner vrati kući.

„Koliko ja razumem, nisu počeli pregovore o njenom oslobađanju, tako da je ovo pismo veoma moćno jer je preko potrebna podrška da se istakne činjenica da smo u fazi u kojoj bi vi momci trebalo da pravite dogovor“, rekla je Šerel Griner.

„Volela bih da mogu da kažem da imam jasno razumevanje za to“, rekla je ona o strategiji Bele kuće. „Oni mnogo razgovaraju u kodu sa mnom.“

U administraciji se, kako je rekla, „raspravlja da li treba da počnu pregovore“, kada je već utvrđeno da je njena supruga nezakonito privedena. „Umesto toga, oni raspravljaju i gube vreme iz života moje žene.

Zvaničnici Bele kuće odbili su da komentarišu.

Zvaničnici administracije su rekli da je Bajdenov tim u redovnom kontaktu sa porodicom Griner i da je državni sekretar Entoni Džej Blinken razgovarao sa Šerel Griner u maju. Specijalni izaslanik za pitanja talaca je takođe u kontaktu sa timom gospođe Griner.

Ipak, Šerel Griner je rekla da nije sigurna koliko Bela kuća daje prioritet slučaju. Ona je za Asošiejted pres rekla da je trebalo da razgovara sa suprugom telefonom prvi put za otprilike četiri meseca tokom vikenda, ali je logistički problem u američkoj ambasadi u Moskvi promenio planove.

Kako navodi A.P., ambasada je trebalo da omogući razgovor između dve žene. Ali kada je Brittni Griner pozvala ambasadu da se poveže sa svojom ženom u Sjedinjenim Državama, nije bilo odgovora. Advokati Britni Griner rekli su da je pokušala da pozove liniju 11 puta dok je njena supruga uzalud čekala na poziv, preneo je A.P.

„Bio sam izbezumljen. Bio sam povređen. Završila sam, dosta mi je“, rekla je Šerel Griner za A.P.