Posle sastanka kineskog zvaničnika sa ruskim ambasadorom, Ukrajina se ne pominje

Posle sastanka kineskog zvaničnika sa ruskim ambasadorom, Ukrajina se ne pominje

Kineski komesar za spoljnu bezbednost Čeng Guoping sastao se u četvrtak sa ruskim ambasadorom u Kini Andrejem Denisovim, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

U kratkom saopštenju objavljenom u petak ujutro, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Čeng „obavestio“ Denisova o kineskim „sastancima dve sednice“ i „razmenio stavove o kinesko-ruskim odnosima, borbi protiv terorizma i bezbednosnoj saradnji“.

U saopštenju nije bilo reči o ratu Rusije u Ukrajini.

Sastanak dolazi usred tvrdnji visokih američkih zvaničnika — uključujući državnog sekretara Antonija Blinkena — da je Rusija zatražila od Kine vojnu podršku i ekonomsku pomoć za njenu invaziju na Ukrajinu.

Zapadni zvaničnik i američki diplomata u ponedeljak su rekli za Si-En-En da SAD imaju informacije koje sugerišu da je Kina izrazila izvesnu otvorenost da Rusiji pruži traženu vojnu i finansijsku pomoć u okviru njenog rata protiv Ukrajine.

I Kina i Rusija su negirale da je Moskva tražila vojnu pomoć.

Američki predsednik Džo Bajden i kineski predsednik Si Đinping razgovaraće u petak o invaziji Rusije na Ukrajinu, navodi se u saopštenju Bele kuće od četvrtka.

Australija je u petak najavila nove sankcije protiv 11 ruskih banaka i državnih organa, navodi se u saopštenju ministarke spoljnih poslova Marise Pejn.

Pejn je rekao da će Australija nastaviti da radi sa svojim partnerima na koordinaciji sankcija i „ograničavanju sredstava za protivpravni rat predsednika (Vladimira) Putina“.

„Današnja lista uključuje Ruski nacionalni fond bogatstva i rusko ministarstvo finansija. Sa našim nedavnim uključivanjem Centralne banke Rusije, Australija je sada ciljala sve subjekte ruske vlade odgovorne za izdavanje i upravljanje ruskim suverenim dugom“, rekla je ona.
„Većina ruske bankarske imovine sada je pokrivena našim sankcijama, zajedno sa svim subjektima koji upravljaju ruskim suverenim dugom.

Oligarsi na meti: Pejn je takođe najavio nove sankcije protiv ruskih oligarha Viktora Vekselberga i Olega Deripaske, šefa aluminijumske kompanije Rusal, koja poseduje 20% australijske kompanije Alumina u Kvinslendu.

Australija je „duboko posvećena nametanju visokih troškova Rusiji“, rekao je Pejn, ponavljajući „nepokolebljivu podršku Kanbere suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i narodu Ukrajine“.