Poljska i Nemačka su domaćini dobrotvornih koncerata podrške Ukrajini

Poljska i Nemačka su domaćini dobrotvornih koncerata podrške Ukrajini

U Poljskoj i Nemačkoj u nedelju su održani dobrotvorni koncerti za prikupljanje sredstava za Ukrajinu, zemlju koja odbija rusku agresiju.

„TET i 1+1 International emitovali su dobrotvorni koncert „Zajedno sa Ukrajinom“ u Poljskoj“, napisalo je Ministarstvo kulture i informacione politike Ukrajine u Telegramu, prenosi Ukrinform.

Napominje se da je glavna svrha događaja bila prikupljanje sredstava koja će biti donirana Poljskoj humanitarnoj akciji, koja upravlja velikim naporima pomoći Ukrajini.

„Zahvalan sam Poljacima na prijateljstvu i radosti naše dve zemlje. Uključite to: senzualno je, lepo i veoma emotivno. Uskoro će Ukrajina pobediti, obnovićemo i vratiti pobedničke, slavne koncerte našoj zemlji, “, rekao je ministar kulture i informacione politike Aleksandar Tkačenko.

Zahvaljujući svirci, prikupljeno je 2,8 miliona PLN (oko 20 miliona UAH) za Ukrajinu. Konkretno, prikupljeno je 1,6 miliona PLN od SMS poruka poslatih tokom emisije. Pored toga, TVN Grupa Discoveri je platila popust od 1,2 miliona PLN na prodate karte za predstavu, kao i na reklamiranje.

Kako je saopšteno, poljski radio-emiter RMF Group kreirao je specijalni projekat „RMF Ukrajina“, koji emituje najvažnije informacije za Ukrajince u Poljskoj.

Takođe u nedelju, u nedelju je ispred Brandenburške kapije u centru Berlina održan dobrotvorni koncert podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruskih agresora, javlja sopstveni dopisnik Ukrinforma.

Prisutnima se obratila supruga gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička Natalija Kličko.

„Ono što se sada dešava sa mojom zemljom je strašno“, rekla je supružnica gradonačelnika, istakavši da se svet mora ujediniti za mir u Ukrajini. Ona je predstavila novu pesmu „Bolji dani”.

U emisiji su učestvovali i poznati nemački izvođači. Nemačka ministarka kulture Klaudija Rot izrazila je uverenje da „muzika može da prevaziđe sve granice i da ujedini ljude”.

Osim toga, u Hamburgu su održana dva proukrajinska skupa na kojima je, prema NDR, prisustvovalo više od 5.000 ljudi koji su protestovali protiv rata u Rusiji.