Podrška japanskog premijera opada kako bes zbog državne sahrane raste

Podrška japanskog premijera opada kako bes zbog državne sahrane raste

TOKIO – Podrška japanskom premijeru Fumiju Kišidi pala je na najniži nivo otkako je preuzeo dužnost, pogođen rastućim besom zbog državne sahrane ubijenog bivšeg lidera Šinza Abea i veza njegove vladajuće stranke sa kontroverznom crkvom, pokazala je anketa, prenosi Rojters.

Kišidina podrška pala je na 32,3% sa 42,3% mesec dana ranije, prema istraživanju novinske agencije Jiji sprovedenom tokom vikenda – približavajući se onome što se široko smatra „nivoom opasnosti“ od 30%, što znači da bi vlada mogla da naiđe na probleme u sprovođenju svoju političku agendu.

Oni koji nisu podržali njegovu vladu popeli su se na 40%, što je porast od 11,5 poena, dodao je Džiđi.

Veze sa Crkvom ujedinjenja, osnovanom u Južnoj Koreji 1950-ih, postale su sve veća glavobolja za Kišidu od 8. jula, kada je Kišidu ubio osumnjičeni koji ga je okrivio za podršku crkvi, za koju je rekao da je bankrotirala njegovu majku.

Otkrića nakon Abeovog ubistva veza između vladajuće stranke i crkve, koja se godinama suočavala sa kritikama, izazvala su bes zbog troškova sahrane 27. septembra, plaćene isključivo državnim fondovima, i kako je Kišida odlučio da je održi .

Kišida je branio svoju odluku u parlamentu prošle nedelje, istog dana kada je njegova vladajuća stranka objavila rezultate svoje istrage o partijskim vezama sa crkvom, ali je anketa pokazala da 62,7% ispitanika ne odobrava njegovo bavljenje crkvenim stvarima, dok 51,9 % su bili protiv državne sahrane.