Pet premijera zahteva samit EU zbog nepravedne raspodele vakcina

Pet premijera zahteva samit EU zbog nepravedne raspodele vakcina

Pet predsednika vlada zemalja članica Evropske unije, medju kojima su austrijski kancelar Sebastijan Kurc i češki premijer Andrej Babiš zatražilo je u pismu zvačnicima Evropske unije da se hitno sazove samit zbog neodgovarajuće raspodele vakcina protiv korona virusa.

„Ako se ovakav sistem nastavi do leta će se pojaviti ogromne razlike medju zemljama članicama i još će se produbiti. Neke će za par sedmica dostići kolektivni imunitet dok će druge daleko zaostajati“, napisali su predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen premijeri Austrije, Češke, Slovenije, Bugarske i Letonije, preneo je danas češki Radiožurnal.

Oni zahtevaju da se organizuje samit i dogovori pravednija podela naručenih vakcina kako bi sve članice EU mogle u drugom kvartalu ove godine da ostvare svoje programe i ciljeve vakcinacije stanovništva i da vakcine dobijaju pravedno. Ukazali su da neke zemlje imaju više vakcina, izmedju ostalog, zahvaljujući i separatnim ugovorima sa proizvodjačima vakcina.