Ostin: Pentagon će raditi sa Kongresom na odobravanju dodatnog finansiranja Ukrajine

Ostin: Pentagon će raditi sa Kongresom na odobravanju dodatnog finansiranja Ukrajine

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin veruje da dvostranačka podrška Ukrajini ostaje u Kongresu, a njegovo odeljenje će nastaviti da radi na odobravanju dodatnih sredstava za odbranu Kijeva i druge potrebe.

Ostin je to rekao na konferenciji za novinare u ponedeljak tokom posete Kijevu, prenosi „Evropska istina“.

„I dalje vidim dvostranačku podršku u oba doma Kongresa i znam da postoje neke stvari na kojima treba da nastavimo da radimo da bismo dobili odobrenje dodatnog zahteva i nastavićemo da radimo sa Kongresom na tome“, rekao je šef Pentagona. .

Ostin je priznao da neki članovi Kongresa „imaju valjana pitanja“ u vezi sa podrškom Ukrajini, „na koja ćemo mi odgovoriti“.

„Ono što se dešava ovde (u Ukrajini. – Red.) je važno ne samo za Ukrajinu, već i za ceo svet. Reč je o međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima. Reč je o tome da se ne živi u svetu u kome može da se probudi diktator jednog dana i odlučite da pripojite imovinu svog mirnog komšije“, objasnio je on.

Lojd Ostin je tokom posete Kijevu najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 100 miliona dolara, koji je uključivao artiljerijske granate i dodatni sistem HIMARS.

Kao što znate, administracija Džoa Bajdena ima još oko pet milijardi dolara budžeta koji je prošle godine odobrio Kongres za pružanje vojne pomoći iz američkih rezervi.

Bajden pokušava da ubedi američki Kongres da podrži pomoć i Ukrajini i Izraelu i da odobri novi paket pomoći od 106 milijardi dolara koji uključuje više od 61 milijardu dolara finansiranja za Ukrajinu.

Lideri američkog Kongresa se nadaju da će mobilisati glasove za veću vojnu pomoć Ukrajini i Izraelu i da će unaprediti imigracioni sistem pre Božića.