Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proglasilo hrvatskog diplomatu za personu non grata

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proglasilo hrvatskog diplomatu za personu non grata

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije donelo je odluku da proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

Odluka o proglašenju Šnajdera za personu non grata doneta je u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, saopšteno je na sajtu resornog ministarstva.

„Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Hrvatske Hidajetu Biščeviću“, dodaje se u saopštenju.

Kako navode, ministarstvo žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

Ministarstvo je u saopštenju takođe izrazilo očekivanje da će Srbija i Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti.