Oskar Pistorijus će u petak imati još jednu priliku za uslovnu slobodu nakon skoro decenije provedene u zatvoru

Oskar Pistorijus će u petak imati još jednu priliku za uslovnu slobodu nakon skoro decenije provedene u zatvoru

Oskar Pistorijus će imati drugu priliku za uslovnu slobodu na saslušanju u petak nakon što je pogrešno proglašen nepodobnim za prevremeno puštanje iz zatvora u martu.

Južnoafričko odeljenje za popravke navelo je u saopštenju koje je u ponedeljak poslato agenciji Asošiejted pres da će komisija za uslovnu slobodu ponovo razmotriti slučaj bivšeg olimpijskog trkača ove nedelje i odlučiti „da li je zatvorenik pogodan ili ne za društvenu integraciju“.

Pistorijus, svetski poznati sportista sa dvostrukom amputacijom koji je rušio barijere takmičeći se na lopaticama za trčanje od ugljeničnih vlakana na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, nalazi se u zatvoru od kraja 2014. zbog pucanja na devojku Rivu Stenkamp. Prvobitno je osuđen za kažnjivo ubistvo, krivično delo koje se može uporediti sa ubistvom iz nehata, jer je više puta pucao na Steenkamp-a kroz zatvorena vrata toaleta u njegovoj kući u južnoafričkoj prestonici Pretoriji, u prezoru Dana zaljubljenih 2013.

Njegova osuda je proširena na ubistvo i na kraju je osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora nakon niza žalbi tužilaca. Teški prestupnici u Južnoj Africi moraju odslužiti najmanje polovinu kazne pre nego što steknu pravo na uslovni otpust.

Pistorijusov slučaj i njegovo pravo na uslovnu slobodu zakomplikovali su onim žalbama tužilaca, koji su prvo osporili njegovu osudu za ubistvo, a zatim i kaznu od šest godina za ubistvo, koju su nazvali šokantno blažom.

Vrhovni apelacioni sud je na kraju 2017. presudio da Pistorijus treba da odsluži minimalnu kaznu od 15 godina u Južnoj Africi za ubistvo, ali je uzeo u obzir godinu i sedam meseci koje je već odslužio za krivo ubistvo kada je izrekao kaznu od 13 godina i pet meseci.

Međutim, sud je napravio grešku ne računajući još jedan period koji je Pistorijus odslužio dok se na njegovu kaznu za ubistvo ulagala žalba, što znači da je on u stvari imao pravo na uslovni otpust u martu kada mu je na prvom saslušanju rečeno da će imati pravo tek u avgustu 2024. .

Pistorijusovi advokati izneli su njegov slučaj pred najviši Ustavni sud zemlje. Odluka da se Pistorijusu održi još jedno ročište za uslovni otpust u petak je zapravo priznanje greške žalbenog suda.

Nije garantovano da će Pistorijusu biti odobreno prevremeno puštanje na slobodu. Odbor za uslovni otpust uzima u obzir brojne faktore, uključujući njegovo ponašanje i disciplinski dosije u zatvoru, njegovo mentalno zdravlje i verovatnoću da će počiniti još jedan zločin.

Mogao bi biti pušten na punu uslovnu slobodu ili stavljen na dnevnu uslovnu slobodu, gde bi mu bilo dozvoljeno da živi i radi u zajednici, ali bi morao da se vrati u zatvor noću.

Pistorijus je nekada bio jedan od najcenjenijih svetskih sportista i jedna od najdražih priča u sportu. Rođen je sa urođenim stanjem koje je dovelo do toga da su mu noge bile amputirane ispod kolena kada je bio beba, ali je krenuo na stazu i osvojio više paraolimpijskih titula na svojim noževima za trčanje. On je jedini dvostruki amputirac koji je trčao na Olimpijskim igrama.

Poznat kao „Blade Runner“, bio je na vrhuncu svoje slave kada je ubio Steenkampa nekoliko meseci nakon Olimpijskih igara u Londonu. Na suđenju za ubistvo, on je tvrdio da je greškom pucao u Steenkamp, 29-godišnju manekenku, iz svog licenciranog pištolja kalibra 9 mm jer je verovao da je ona opasan uljez koji se krije u njegovom kupatilu usred noći.

Pistorijus će u sredu napuniti 37 godina i nije viđen skoro deceniju.

On je zadobio povredu u svađi sa drugim zatvorenikom preko zatvorskog telefona 2017. Godinu dana ranije, lečen je zbog povreda zglobova, za koje je njegova porodica negirala da su posledica toga što se sam povredio i da ih je naneo padom u mobilni.