Italija: Neke bolnice odbijaju da operišu nevakcinisane pacijente

Italija: Neke bolnice odbijaju da operišu nevakcinisane pacijente

Neke bolnice u Italiji ne žele da leče i operišu osobe koje odbijaju da se vakcinišu, a Ortopedska bolnica „Galeaci“ u Milanu čak je izdala i uredbu o tome.

Novinari su posetili nekoliko bolnica snimajući skrivenom kamerom zaposlene na prijemu i pitajući ih da li je potrebna „zelena propusnica“, potvrda o tome da je pacijent vakcinisan ili da je preboleo kovid-19 da bi bili lečeni, na šta su dobili potvrdne odgovore.

Ista situacija dogodila se i nakon što su pozvali kol-centar bolnica.

U internoj odredbi profesora Fabricija Preljaska iz Ortopedske bolnice „Galeaci“ pod nazivom „Revizija programa hirurških intervencija od januara 2022. godine“ direktno se navodi da nevakcinisani nisu prioritet.

„Poštovane kolege, s obzirom na otežanu epidemiološku situaciju od 10. januara potrebno je uraditi reviziju svih operacija omogućavajući lečenje samo osobama sa super zelenom propusnicom, vakcinisanima ili onima koji su ozdravili i pacijentima kojima nije potrebna ni interna ni spoljna rehabilitacija. Zamoljeni ste da se javite kancelariji direktora ne bi li organizovali operacije u narednim sedmicama“, piše u Preljaskovoj odredbi.

Slučaj je dospeo i pred vlasti oblasti Lombardija koje će poslati inspekciju u Bolnicu, a javno tužilaštvo pokrenulo je istragu.

„Super zelena propusnica“ dobija se nakon tri doze vakcinacije ili dve doze, od kojih druga ne sme biti starija od četiri meseca ili nakon ozdravljenja.