Orban uoči izbora: Rat u Ukrajini nije naš rat, moramo se toga kloniti

Orban uoči izbora: Rat u Ukrajini nije naš rat, moramo se toga kloniti

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da predstojeći parlamentarni izbori, zakazani za nedelju, predstavljaju egzistencijalnu prekretnicu i izbor između rata i mira.

Orban, koji želi da dobije četvrti uzastopni premijerski mandat, vodio je kampanju na osnovu obećanja da će, ukoliko bude ponovo izabran, štititi mir i bezbednost zemlje i da će održavati uvoz ruskih energenata dok traje rat u susednoj Ukrajini.

„To nije naš rat, moramo se toga kloniti. Možemo ostati po strani ako ne šaljemo vojnike ili oružje i ne dozvoljavamo pošiljke oružja preko naše teritorije, jer ćemo onda postati vojni cilj“, rekao je Orban na jednom predizbornom skupu u centralnoj Mađarskoj.

Ta zemlja je odbila da snabdeva Ukrajinu oružjem i zabranila je njihov tranzit preko mađarsko-ukrajinske granice, ocenivši da bi je to uvuklo u sukob.

Iako je Orban osudio rusku invaziju na Ukrajinu, vodio je računa da ne pomene da je za taj sukob odgovoran ruski predsednik Vladimir Putin, sa kojim ima bliske odnose od dolaska na vlasti u Mađarskoj 2010. godine.